Suutarin huone ja hammaslääkärituoli synnyttää paljon muistoja

PIRKANMAA / LEMPÄÄLÄ – Parturi-kampaamomuseon perällä on lisää mielenkiintoista nähtävää. Suutarin huone kuvaa, miten aikoinaan asuttiin tiiviisti ja samassa tilassa tehtiin vielä töitäkin. Kamariin on lavastettu suutarin työpaikka, äidille keittiönurkkaus katettuine ruokapöytineen ja lapselle oma leikkipaikka.

Suutarin pöydällä on niin sanottu suutarinsilmä. Se toimi suurennuslasin tavoin helpottaen pikkutarkkaa työntekoa. Pyöreän lasipullon sisälle kaadettiin joko vettä tai puhdasta viinaa. Suutarinsilmällä saatiin myös tarvittaessa lisävaloa sytyttämällä kuperan pullon taakse öljylappu tai kynttilä.

Kenkien kokoamiseen käytettiin lankaa ja puunauloja. Suutarin oppipojan ensimmäisiä töitä oli valmistaa tasalaatuisia nauloja. Museossa näytillä olevat puunaulat ovat tehdasvalmisteisia. Suutarin huoneessa on esillä myös villaisia tallukoita, joita käytettiin talvella. Tallukoiden käyttö väheni kenkien valmistuksen teollistuessa, mutta elpyi sota-aikana, kun nahkaa ei ollut saatavilla.

Museossa on myös monelle muistoja herättävä hammaslääkärin tuoli vuosikymmenien takaa – tuttu näky pelätystä kouluhammaslääkärin vastaanotolta. Laitteisto oli käytössä vielä 1970-luvulla.

Museon hammaslääkärituoli on sähkökäyttöinen. Vipuvarren päässä oleva pora pyöri tuskaisen hitaasti. Puudutusaineita ei juurikaan käytetty. Sähköpora oli kuitenkin mukavampi vaihtoehto kuin vanhemmat poljettavat mallit. Koska poraaminen oli hankalaa, oli helpompi vetää hammas juurineen irti. Tuoliin kuuluva pieni tuuletin oli tarkoitettu hammaslääkärin käyttöön.

Museon sotaveteraanien perinnekammariin on koottu viime sotien liittyviä esineitä, kuten korviketuotteita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja, puhdetöitä sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta.

SUUTARIN HUONE JA HAMMASLÄÄKÄRITUOLI

Osoite: Kuokkalantie 14, Lempäälä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.