Sepän paja ei ole muuttunut mitenkään

PIRKANMAA / LEMPÄÄLLÄ – Kuokkalan museoraitin sepän paja havainnollistaa, miten pienestä pajasta muodostui ajan saatossa monipuolinen konepaja. Yritystä sanottiin jopa tehtaaksi ja seppämestaria tehtailijaksi. Paja työllisti parhaimmillaan kymmenen miestä. Pajan seinälle ripustettu ”tuotekuvasto” kertoo, miten asiakas saattoi valita itselleen teetettäväksi sopivat hevoskärryt tai reen.

Kuokkalan paja oli neljän sukupolven ajan Koskisen suvun omistuksessa. Toiminta siirtyi nykyiselle paikalleen yli 100 vuotta sitten lähellä vuolaasti virtaavan kosken rannalta. Kolmannen polven seppä Kustaa Aleksanteri Koskinen laajensi vähitellen pajan toimintaa ajoneuvoja valmistavaksi yritykseksi. Koskisen pajan korkealaatuisia tuotteita vietiin Suomen lisäksi muun muassa Venäjälle ja Ruotsiin.

Kustaa Aleksanteri Koskisen kuoltua vuonna 1939 jatkoi hänen poikansa Yrjö yrityksen pyörittämistä aina vuoteen 1975 asti. Perikunta myi kiinteistön rakennuksineen ja työkaluineen Lempäälän kunnalle vuonna 1981.

Koskisen paja ei ole muuttunut mitenkään. Tunnelma on yhä aito. Paja on täynnä entisaikojen työkaluja. Konekantaan kuului muun muassa kaksi ahjoa, alasimet, sähkö- ja käsikäyttöiset porakoneet, metallisorvi ja peltileikkuri. Käsityökalut olivat yleensä itse tehtyjä. Edellisten seppäsukupolvien työkalut olivat myös käytössä. Niinpä Koskisekin pajassa on nähtävänä sekalainen määrä erilaisia työkaluja.

Hevosvetoiset ajokalut olivat pajan tärkein tuote. Niiden lisäksi pajalla tehtiin erilaisia koristetaontoja, kuten hautaristejä ja rautaportteja. Autojen yleistyessä hevoskärryjen menekki väheni. Niinpä tuotantoa muutettiin ja pajalla alettiin valmistamaan kylvökoneita ja oja-auroja.

SEPÄN PAJA

Osoite: Kuokkalantie 14, Lempäälä.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eskolan Kauppamuseossa näkee millainen oli entisaikojen kyläkauppa

LUE MYÖS: Lempoisten kanavasta on tullut Lempäälän symboli

LUE MYÖS: Parturi-kampaamomuseon tunnus on verilautanen

LUE MYÖS: Puskeman Kustaa asui erakkona eläen äärimmäisen vaatimattomasti

LUE MYÖS: Maailman ensimmäinen salibandymuseo löytyy Lempäälän Ideaparkista

LUE MYÖS: Suutarin huone ja hammaslääkärituoli synnyttää paljon muistoja

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.