Luotsimuseo – luotsin ammatti kulki usein isältä pojalle

VARSINAIS-SUOMI / UUSIKAUPUNKI – Uudenkaupungin Luotsimuseo sijaitsee Vallimäellä lähellä satamaa. Pienestä koostaan huolimatta museo kertoo havainnollisesti luotsien tärkeästä tehtävästä. Ensimmäiseksi katse kiinnittyy koomisilta vaikuttaviin luotsien käyttämiin pelastusliiveihin, jotka on tehty kapokkipuun hedelmästä saadusta vettähylkivistä kuidusta.

Toinen luotsin tarvitsema pakollinen varuste oli pelastushara, jolla saattoi nostaa ylös veteen pudonneen ihmisen. Työnantaja eli Merenkulkuhallitus antoi edellä mainitut työvälineet sekä merikartat luotsien käyttöön.

Luotsimuseon sisustus on niukka, mutta suurimmalta osin alkuperäinen. Merikarttojen ja vanhojen esineiden ohella on esillä myös valokuvia entisistä luotseista.

Keltainen luotsitupa valmistui vuonna 1857. Se oli käytössä aina vuoteen 1967 asti. Sen jälkeen Merenkulkuhallitus luovutti rakennuksen kaupungille. Museo avasi ovensa pian omistajavaihdoksen jälkeen.

Luotsin tehtäviin kuului myös väylien merkitseminen ja merimerkkien valmistaminen. Alkukeväästä luotsit laskivat merimerkit oikeille paikoille. Uudet viitat valmistettiin ja vanhat kunnostettiin talven aikana. Viitan tekoon tarvittiin hyvin kuivattua puuta. Alapäähän kiinnitetty ankkurikivi painoi toista sataa kiloa. Viittakorit tehtiin neljä senttimetriä leveistä päreistä.

Luotsin ammatti kulki usein isältä pojalle. Moni aloitti uransa luotsioppilaana kokeneen luotsin opastamana. Luotsivanhimmalta vaadittiin merikapteenin tutkinto tai ainakin perämiehen tutkinto. Saaristossa tunnetaan useita luotsisukuja, jotka hoitivat vuosikymmenien ajan laivojen luotsaamista.

Päivät olivat pitkiä ja varsinaista vapaa-aikaa ei ollut. Laivoja saattoi saapua milloin tahansa. Aluksi luotsit kulkivat omistamillaan purjeilla varustetuilla veneillään. Valtio alkoi vasta 1920-luvulla hankkia aluksia luotsien käyttöön.

LUOTSIMUSEO

Osoite: Vallimäki, Uusikaupunki.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bonk-museo – mikä hulvaton mielikuvitus

LUE MYÖS: Merimiehenkotimuseo – merenkulku oli kaupunkilaisten tärkein elinkeino

LUE MYÖS: Pyhämaan uhrikirkko on sisätiloiltaan ainutlaatuinen – vastaavaa ei ole Suomessa

LUE MYÖS: Uudenkaupungin Automuseossa on ensimmäinen Suomessa rakennettu auto

LUE MYÖS: Wahlbergin museotalo – kaupungin ensimmäisen miljonäärin loistelias koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.