Uudenkaupungin Automuseossa on ensimmäinen Suomessa rakennettu auto

VARSINAIS-SUOMI / UUSIKAUPUNKI – Aika kultaa muistot. Uudenkaupungin Automuseon maailman laajin Saab-autojen kokoelma palauttaa mieliin vuosikymmenen takaiset muistot. Sen sijaan Suomen vanhin auto siirtää ajan 100 vuotta taaksepäin. Monipuolisuutensa ansiosta kaupungin suosituin museo ei ole tarkoitettu vain autofriikeille, sillä se tarjoaa nostalgisen aikamatkan monen vierailijan lapsuuteen.

Automuseon arvokkain harvinaisuus on naapurikylässä Mynämäellä Korvensuun maataloustehtaassa vuonna 1913 valmistunut Suomen ensimmäinen auto. Tehtailija Frans Engelbert Lindström työmiehineen rakensi auton ilman piirustuksia ja ilman aikaisempaa kokemusta. Lopputulokseksi syntyi kaksisylinterinen ilmajäähdytteinen nelitahtimoottori.

Auton huippunopeus oli noin 40 kilometriä tunnissa. Suurin osa autosta oli kotimaista tekoa, mutta muun muassa renkaat ja vaihteisto hankittiin ulkomailta. Paikallinen satulaseppä teki verhoilun. Saavutus oli melkoinen, kun ottaa huomioon, että tekijöillä ei ollut suuremmin tietoa autonrakentamisesta.

Lindströmin kerrotaan ajaneen autollaan jäitä pitkin Turkuun asti. Vaikka kiinnostusta ilmeisesti olisi ollut, Mynämäellä valmistettiin vain tämä yksi auto. Korvensuun perikunnan omistama arvokas auto on nyt Uudenkaupungin automuseossa kunniapaikalla. Kotimaisen autohistorian harvinaisuus on yhä ajokuntoinen.

Itse automuseon sijainti on paras mahdollinen, sillä suomalaisen autoteollisuuden voimakas kehittyminen alkoi juuri Uudessakaupungista vuonna 1969.

Autotehtaan kupeeseen perustettu automuseo koostuu kolmesta hallista. Paikat ovat priimakunnossa ja autojen esillepanoon on panostettu. Ensimmäisessä hallissa on esillä useita eri merkkejä ja malleja 1900-luvun alusta. Kromi kiiltää. Mukana on myös vanhoja moottoripyöriä ja pappamopoja. Museon kattoon on ripustettu kaksi lentokonettakin.

Toinen halli on omistettu Uudenkaupungin tärkeimmälle autolle, Saabille. Niitä ehdittiin valmistaa Uudessakaupungissa 34 vuoden ajan. Kolmas sali esittelee autotehtaan uudempaa auto historiaa alkaen Saab 96:sta. Myöhemmät automerkit, kuten Talbott, Calibria, Porshe ja sähköauto Think, ovat myös mukana näyttelyssä.  Automuseon vanhin auto, todellinen katseenvangitsija Maxwell Tourabout, on vuodelta 1907.

Ensimmäinen auto Uudenkaupungin tehtaalta valmistui 13. marraskuuta 1969. Kyseessä oli Saab 96, joka luovutettiin presidentti Urho Kekkoselle. Auto rekisteröitiin asiaankuuluvasti tunnuksilla EKA-96. Presidentin aloitteesta autoa esiteltiin maaherroille ympäri Suomea. Samalla kiertueen saaman julkisuuden myötä värvättiin uusia työntekijöitä autotehtaan palvelukseen. Myös tämä historiallinen Saab on nyt nähtävissä Uudenkaupungin automuseossa.

Yhteensä Uudenkaupungin Automuseossa on yli 100 autoklassikkoa. Autojen ohella nähtävänä on paljon muutakin maitolaiturista entisaikojen autokorjaamoihin. Kaupungin suosituin museo on avoinna ympäri vuoden.

UUDENKAUPUNGIN AUTOMUSEO

Osoite: Autotehtaankatu 14, Uusikaupunki.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bonk-museo – mikä hulvaton mielikuvitus

LUE MYÖS: Luotsimuseo – luotsin ammatti kulki usein isältä pojalle

LUE MYÖS: Merimiehenkotimuseo – merenkulku oli kaupunkilaisten tärkein elinkeino

LUE MYÖS: Pyhämaan uhrikirkko on sisätiloiltaan ainutlaatuinen – vastaavaa ei ole Suomessa

LUE MYÖS: Wahlbergin museotalo – kaupungin ensimmäisen miljonäärin loistelias koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.