Wahlbergin museotalo – kaupungin ensimmäisen miljonäärin loistelias koti

VARSINAIS-SUOMI /UUSIKAUPUNKI – Vuonna 1721 Uudessakaupungissa tehtiin historiaa. Ruotsi ja Venäjä allekirjoittivat rauhansopimuksen. Suuri Pohjan sota sai päätöksensä. Sopimusta alettiin myöhemmin kutsua Uudenkaupungin rauhaksi. Sodan runtelema kaupunki laajentui kaupankäynnin ja merenkulun vilkastuttua.

Kiihkeimpänä laivanrakennuskaudella Uudessakaupungissa oli useita laivaveistämöitä. Uuskaupunkilaiset laivat purjehtivat ympäri maailmaa. Konealusten yleistyessä purjelaivojen kultakausi päättyi 1800-luvun lopulla.

Rikastuneilla laivanvarustajilla oli kaupungin hienoimmat rakennukset. Aivan ydinkeskustassa sijaitseva museoitu Wahlbergin talo on esimerkki merenkulun menestysvuosista. Laivat toivat kotikaupunkiinsa vaurauden lisäksi myös monia uusia vaikutteita. Museon parasta antia onkin monipuolisuus. Se tarjoaa paljon nähtävää, joten aikaa kannattaa varata riittävästi. Talo on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Koristeellisen talon rakennutti äveriäs tupakkatehtailija, kaupungin ensimmäinen miljonääri, Fredrik Wahlberg 1870-luvulla. Hänen kotinsa ei pelkästään esittele, miten rikkaat uuskaupunkilaiset porvarit aikoinaan asuivat, vaan kertoo myös paikallisen merenkulun historiaa.

Talon upean koristeelliset kaakeliuunit kiinnittävät ensimmäiseksi huomin. Samoin taidokkaasti tehdyt 1900-luvun kattomaalaukset. Salongin käsinmaalatut alkuperäiset tapetit ovat nekin alkuperäisiä. Wahlberg Italiasta tuoma kristallikruunukin on yhä alkuperäisellä paikallaan. Kodin kauneinta huonetta, salonkia, käytettiin arvokkaisiin vierailuihin ja kutsuihin.

Paljon on säästynyt tähän päivään asti, vaikka vain osa esineistä on kuulunut talon alkuperäisille omistajille. Useat muut esillä olevat esineet ovat kuuluneet Blom-suvulle.

Herra Wahlberg (1821-1900) testamenttasi puolet talostaan kaupungille. Toinen puoli jäi leskirouva Elisabeth Wahlbergille. Myöhemmin kaupunki lunasti koko rakennuksen museotoimintaansa varten. Peruskorjauksen jälkeen Wahlbergin talo avautui yleisölle vuonna 1968.

Rakennuksen yläkerta on varattu paikalliselle merenkululle. Talon rakennuttaja Wahlberg toimi myös laivanvarustajana. Hänen varustamat laivat, kuten kuunari Aallotar, priki Leo, parkki Aalto, parkki Herkules ja parkki Ystävät, kuljettivat kauppatavaraa ympäri maailmaa.

Yläkerran kokoelmiin kuuluu muun muassa tärkeitä vientiartikkeleita kuten puuastioita. Vakoille on varattu oma osasto. Yläkerran tunnelmallisessa näyttelyssä esitellään myös merimiesten elämää, laivanrakennusta ja navigointivälineitä. Nähtävä on myös useita taidokkaasti tehtyjä laivojen pienoismalleja.

WAHLBERGIN TALO

Osoite: Ylinenkatu 11, Uusikaupunki.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bonk-museo – mikä hulvaton mielikuvitus

LUE MYÖS: Luotsimuseo – luotsin ammatti kulki usein isältä pojalle

LUE MYÖS: Merimiehenkotimuseo – merenkulku oli kaupunkilaisten tärkein elinkeino

LUE MYÖS: Pyhämaan uhrikirkko on sisätiloiltaan ainutlaatuinen – vastaavaa ei ole Suomessa

LUE MYÖS: Uudenkaupungin Automuseossa on ensimmäinen Suomessa rakennettu auto

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.