Marskin salonkivaunu – avoinna kerran vuodessa

ETELÄ-SAVO / MIKKELI – Talvisodan alettua marsalkka Mannerheim majoittautui Seurahuoneelle, samaan huoneeseen, mikä oli hänellä käytössään jo vapaussodan aikana vuonna 1918. Visiitti Seurahuoneella jäi lyhyeksi Neuvostoliiton alettua Mikkelin pommitukset tammikuussa 1940. Seurahuoneen tuhouduttua ylipäällikkö siirtyi kaupungin ulkopuolelle Otavan kansanopistolle (nykyisin Otavan opisto).

Mannerheimillä oli käytössään opiston kivisestä päärakennuksesta pieni oppilasasunto. Täältä ylipäällikkömme joukkoineen johti talvisodan taisteluja. Muistona tästä ajasta on Otavan opiston pihalla muistokivi. Turvallisuussyistä Mannerheimilla oli käytössään myös lähellä sijainneen Otavan Sahan toimitusjohtajan koti. Rakennuksen seinässä oleva pieni laatta muistuttaa arvovieraan vierailusta.

Talvisodan aikana Mannerheim ehti siirtyä pommitusten vuoksi vielä kolmannen kerran, nyt Juvan Kuosmalan kylässä sijaitsevaan Inkilän kartanoon.

Jatkosodan aikana Mannerheim johti taisteluja Mikkelin keskuskansakoululta. Marski asui itse lähellä koulua kauppaneuvos David Pulkkisen talossa. Nykyisin rakennuksessa toimii Mikkelin taidemuseo. Marsalkka nähtiin usein kävelevän korttelin matkan majapaikastaan päämajaan. Hän oli muutenkin yleinen näky Mikkelin kaduilla. Nyt Mannerheimin näkee tallustelevan Mikkelin torilla, tosin patsaaksi jähmettyneenä.

Jatkosodan loppupuolella oletettiin, että Mikkeliä jälleen pommitettaisiin. Tämän johdosta Mannerheim muutti keväällä 1944 kaupungin ulkopuolella sijaitsevaan Sairilan kartanoon.

Mannerheimilla oli käytössään erikoisjuna. Vuonna 1942 marsalkan viettäessä syntymäpäiviään, hän matkusti junalla Imatralle Kaukopäätehtaille. Tehdasalueen ratapihalla Marski vastaanotti salonkivaunussaan yllätysvierailulle tulleen valtakunnankansleri Adolf Hitlerin. Nyt samainen salonkivaunu on nähtävillä Mikkelin rautatieasemalla.

MARSKIN SALONKIVAUNU

Osoite: Mikkelin rautatieasema, Mannerheimintie, Mikkeli.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Harjukosken mylly muistetaan elokuvasta Ulvova mylläri

LUE MYÖS: Jalkaväkimuseo sijaitsee armeijan alkuperäisissä tiloissa

LUE MYÖS: Porrassalmen taistelu päättyi Ruotsin kuninkaan voittoon – ilo oli lyhytaikainen

LUE MYÖS: Päämajamuseo ja Muisti – mikkeliläiset ovat ylpeitä sotaisesta lähimenneisyydestään

LUE MYÖS: Suur-Savon museo on pieni, mutta laadukas

LUE MYÖS: Viestikeskus Lokki louhittiin kallion sisälle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.