ETELÄ-SAVO / MIKKELI – Ruotsin kuningas Kustaa III oli harmissaan valtakuntansan itäisten osien siirtymisestä Venäjälle Turun rauhan jälkeen. Pönkittääkseen valtaansa Kustaa suunnitteli pitkään uutta sotaa venäläisiä vastaan. Kun Venäjä ajautui sotaan Turkin kanssa, totesi Kustaa tilaisuutensa koittaneen.
Kuninkaan sotaonni vaihteli. Välillä tuli tappioita, välillä voittoja. Eräs Ruotsin ja Venäjän välisistä Kustaan sodan maataisteluista käytiin Mikkelin lähellä Porrassalmen komeissa harjumaisemissa. Tapahtumien kulku on hyvin tiedossa.
Kuuluisan taistelun muistoksi on pystytetty Porrassalmentien varteen komea muistomerkki. Sitä ei voi olla huomamatta, sillä tievarsiopasteetkin johdattavat oikealle paikalle. Porrassalmen vajaa 10 kilometrin pituinen museotie kulkee harjua myötäilen kauniissa järvimaisemassa. Tie on osa vanhaa Mikkelistä Lappeenrantaan johtavaa tietä.
Reitti on ollut käytössä jo esihistorialliselta ajalta. Alueella onkin useita arvokkaita historiallisia kohteita: kivi- ja rautakauden arkeologisia asuinpaikkoja, vanhoja kartanoita, sotilasvirkataloja ja kuninkaan ratsutiloja.
Porrassalmen taistelu käytiin 13. kesäkuuta 1789. Kustaa III oli keskittänyt lähinnä suomalaisista koostuneet joukkonsa avonaiseen harjumaisemaan. Idästä saapuneiden venäläisten tavoitteena oli vallata Savo.
Venäläisten ensimmäinen hyökkäys alkoi varhain aamulla, mutta Kustaan joukot onnistuivat torjumaan venäläisten ryntäyksen salmen yli. Päivän aikana venäläiset yrittivät kolmasti nujertaa suomalaisjoukot, mutta joka kerta määrältään ylivoimaiset venäläisjoukot työnnettiin takaisin. Porrassalmen taistelu päättyi Kustaan III:n voittoon, mutta se ei estänyt venäläisten vain viikkoa myöhemmin Mikkelin valtaamisen.
Kustaa III ei onnistunut sodillaan muuttamaan valtakuntansa rajoja, mutta sai pönkitettyä kuninkaan valtaansa. Noste ei kuitenkaan riittänyt kovinkaan pitkään, sillä Kustaa III murhattiin vuonna 1792.
Porrassalmen taistelun muistoa on elävöitetty järjestelemällä alkuperäisellä taistelupaikoilla sotilasperinneyhdistysten järjestämiä taistelunäytöksiä. Muistomerkin luona on infotaulu kertomassa taistelun tapahtumista.
PORRASSALMEN TAISTELU
Osoite: Porrassalmentie. Seuraa opasteita.
LUE MYÖS: Harjukosken mylly muistetaan elokuvasta Ulvova mylläri
LUE MYÖS: Jalkaväkimuseo sijaitsee armeijan alkuperäisissä tiloissa
LUE MYÖS: Marskin salonkivaunu – avoinna kerran vuodessa
LUE MYÖS: Päämajamuseo ja Muisti – mikkeliläiset ovat ylpeitä sotaisesta lähimenneisyydestään