Perniön Nostalgia-automuseo on yhden miehen intohimoin synnyttämä

VARSINAIS-SUOMI / PERNIÖ – Vieraskirjan mukaan kaukaisimmat kävijät ovat tulleet Amerikasta asti. Perniön Nostalgia-automuseo ei sijaitse vilkkaan tien varrella. Tänne ei eksy sattumalta. Useimmat saapuvatkin Perniön Ylikulman automuseolle suunnitellusti. Maine on kiirinyt laajalle.

Perniön automuseo on yhden miehen, Jyrki Kareniuksen, intohimoin synnyttämä. Keräilyinnostus syntyi itsestään, onhan Karenius ollut työnsä puolesta vuosikymmenien ajan tekemisissä vanhojen autojen parissa. Vuonna 2003 avatussa museossa on eri aikakausilta nelisenkymmentä autoa, viisi traktoria ja useita mopoja ja moottoripyöriä. Ja lisää tulee koko ajan, vaikka nykyiset tilat ovat käyneet jo ahtaiksi.

Nimestään huolimatta museo ei ole pelkkä automuseo. Menopelien lisäksi esillä on kaikkea mahdollista autoiluun ja koneisiin liittyvää, kuten vanhoja ohjekirjoja, rekisterikilpiä, polttoainemittareita ja perämoottoreita. Vanhimmat maamoottorit ovat yli satavuotiaita. Nostalgisia muistoja herää mieliin entisaikojen keräilykortteja selatessa. Esillä on runsaasti erilaisia autoiluun liittyviä tarroja ja kahvi- sekä keksipakettien mukana saatuja keräilytuotteita.

Vanhin museon autoista on Vauxhall vuodelta 1948. Pari vanhaa Mossea ja ajattoman tyylikäs sinivalkoinen kaunotar, Wartburg kerää katseita. Kupla-Volkkari, Saab, Elite, Opel ynnä monet muut tutut automerkit täyttävät entisen osuusmeijerin sikalana toimineen tilan. Eräs erikoisuus on ruotsalaisvalmisteinen maailman ainoa telaketjuauto vuodelta 1932. Se oli aikoinaan Suomen Postin käytössä Lapin talvisissa olosuhteissa.

Automuseon pihapiirissä toimii rakennusapteekki. Se on erikoistunut perinnerakentamisen ja rakennustarvikkeiden kierrätykseen. Kesän perinnerakennuspäivät ja rompetori keräävät runsaasti yleisöä. Myyjiä saapuu koko Etelä-Suomen alueelta.

NOSTALGIA-AUTOMUSEO

Osoite: Erveläntie 880, Perniö (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Mathildedalin ruukkikylä palvelee nyt matkailijoita

LUE MYÖS: Vitsinä syntynyttä Muovikassimuseota ei oikeasti ole edes olemassa – silti se on Suomen ainoa

LUE MYÖS: Perniön museo kuuluu kotiseutumuseoiden eliittiin

LUE MYÖS: Teijon ruukkikylä on valittu Vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.