Mathildedalin ruukkikylä palvelee nyt matkailijoita

VARSINAIS-SUOMI / PERNIÖ – Luonnoskaunis ruukkialue kerää kehuja. Etenkin motoristit suosivat Mathildedalia. Kauniisti kumpuileva maantie varsinaissuomalaisessa maisemassa on kesäidylliä parhaimmillaan. Auringossa kimmeltävä meri tuo lisäplussaa.

Mathildedalin rautaruukin historia ulottuu 1600-luvulle asti. Silloin Hummeldalin puron varteen rakennettiin vasaralaitos. Vesivoimalla toimiva konevasara takoi punahehkuista rautaa alasinta vasten. Mathildedalissa valettu kankirauta oli erityisen vahvaa ja kysyttyä kauppatavaraa. Hummeldal vaihtui Mahildedaliksi, kun ruukkipatruuna Viktor Bremer nimesi 1800-luvulla tehdasalueen vaimonsa mukaan.

Mathildedalin rautaruukki laajentui työkalujen valmistajaksi. Vuosikymmeniä valmistettiin maatalouskoneita, höyry- ja venemoottoreita sekä kokonaisia laivoja. Telakka muuttui myöhemmin laivapurkamoksi. Wihuri-yhtiöiden aikakaudella Mathildedalissa koottiin jopa autoja.

Mathildedalin ruukin teollinen toiminta päättyi 1978. Tehdasalue on kulttuurihistoriallisesti arvokas ympäristö, jonka rakennukset edustavat eri vuosisatoja 1700–luvulta 1950-luvulle. Tehdasrakennusten lisäksi myös ruukkipatruunan kartano ja useat työläisten asunnot ovat säilyneet. Museovirasto on määritellyt Matihdedalin ruukkialueen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kohteisiin.

Mathildedalin ruukin alue oli pitkään hylättynä, kunnes se vähitellen muutettiin matkailukäyttöön. Kunnostettuihin rakennuksiin muutti käsityöntaitajia ja taiteilijoita, osa on muutettu ravintola- ja kahvilakäyttöön. Opastetuilla kierroksilla on mahdollista tutustua alueen ruukkihistoriaan.

MATHILDEDALIN RAUTARUUKKI

Osoite: Mathildan Puistotie, Mathildedal (Salo).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Vitsinä syntynyttä Muovikassimuseota ei oikeasti ole edes olemassa – silti se on Suomen ainoa

LUE MYÖS: Perniön Nostalgia-automuseo on yhden miehen intohimoin synnyttämä

LUE MYÖS: Perniön museo kuuluu kotiseutumuseoiden eliittiin

LUE MYÖS: Teijon ruukkikylä on valittu Vuoden kyläksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.