Teijon ruukkikylä on valittu Vuoden kyläksi

VARSINAIS-SUOMI / PERNIÖ – Perniön seudulle syntyi teollisuutta jo varhain. 1600-luvulla perustettiin ensimmäiset ruukit. Ruotsinvallan aikana emämaa tarvitsi runsaasti rautaa jo pelkästään asevoimiaan varten. Suomessa riitti malmia ja etenkin puuta hiilen polttamista varten. Vesivoimaa saatiin virtaavista koskista. Rautamalmia laivattiin myös emämaasta Suomen puolelle jatkojalostusta varten.

Ruukin ympärille muodostui tiivis kyläyhteisö. Laaja kirjo eri ammatinharjoittajia asui yhdessä kylässä. Tarvittiin seppiä, kisällejä, hiilimiehiä, räätäleitä, suutareita, kapakanpitäjiä jne. Ruukin oma koulu työllisti lasten opettajan. Arki ruukkikylässä oli hyvin omatoimista ja usein ammatitkin periytyivät isältä pojalle.

1600-luvun lopulla syntyi Teijon aateliskartanon maille yksi Suomen merkittävimmistä rautaruukeista. Turun ja Porin läänin maaherra Lorentz Creutz nuorempi sai kuninkaalta oikeuden rakentaa masuuni Teijonjoen suistoon. Toiminta päättyi vasta vuonna 1908, mutta alueen yritystoiminta on jatkunut vireänä aina näihin päiviin saakka. Alueelle ovat saapunet myös matkailijat. Teijon kansallispuisto ja entisaikojen ruukkikylät kiinnostavat. Teijon ruukkikylä valittiinkin vuonna 2011 koko valtakunnan Vuoden Kyläksi.

Eräs Teijon alueen merkittävin kulttuurihistoriallinen nähtävyys on Teijon kirkko vuodelta 1829. Se on Suomen pienin kivikirkko. Pyhätössä on tilaa sadalla henkilölle. Jumalanpalveluksia pidetään muutamia kertoja vuodessa. Lisäksi kirkossa pidetään pienimuotoisia konsertteja. Kauneimpia joululauluja laulettaessa kirkko täyttyy viimeistä penkkiriviä myöten. Paikka on myös suosittu vihkikirkko.

Teijon kaunis rokokooajan kartano sivurakennuksineen on yksityisessä omistuksessa. Muun muassa kahvilana toimiva Ruukin vanha masuuni on vuodelta 1801.

TEIJON RUUKKIKYLÄ

Osoite: Telakkatie 17, Teijo (Salo).

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Mathildedalin ruukkikylä palvelee nyt matkailijoita

LUE MYÖS: Vitsinä syntynyttä Muovikassimuseota ei oikeasti ole edes olemassa – silti se on Suomen ainoa

LUE MYÖS: Perniön Nostalgia-automuseo on yhden miehen intohimoin synnyttämä

LUE MYÖS: Perniön museo kuuluu kotiseutumuseoiden eliittiin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.