Stefan Strömborg: Me olemme Pargas IF, siltojen takaa

Sarjataulukko ei valehtele. Viime kauden päätteeksi Kakkoseen noussut Pargas IF pelasi hyvän kauden. Kolmossijasta jäi uupumaan vain yksi piste.

– Olimme vahva joukkue. Tasaisen varmoja koko kauden. Saavutimme ne asiat, mistä etukäteen puhuttiin. Meillä oli vahva joukkue jo viime vuonna, kun nousimme. Nyt olimme entistä vahvempia, toteaa Pargas IF:n valmennuspäällikkö Stefan Strömborg.

Vielä muutama vuosi sitten Piffen räpelsi putoamiskurimuksessa uhkana vajota Neloseen. Sitten tapahtui selkeä ryhtiliike. Edelliskaudella joukkue oli Kolmosessa jo viides. Strömborgin ottaessa valmennusvastuun joukkue nousi komeasti viime syksynä Kakkoseen.

– Päättyneellä kaudella joukkueen runko oli sama kuin viime vuonna. Matias Lahti, Tomas Hradecký ja Emil Peltonen olivat tarvittavat täsmähankinnat. Pelaajina he sopivat hyvin meidän ympäristöömme.

Miten itse arvioit joukkueesi suoritusta Kakkosessa?

– Annan kouluarvosanan kahdeksan. Se tarkoittaa sitä, että meille ei tapahtunut missään vaiheessa notkahduksia. Parempi arvosana olisi tullut, jos olisimme saaneet kauteen huippupelin. Alussa ehkä hieman yllätyin, kun pärjäsimme ihan kivasti. Näin heti, että meillä ei ole peleissä mitään hätää. Taistelimme voitosta kärkijoukkueitakin vastaan.

Piffen päästi poikkeuksellisen vähän maaleja, mutta teki myös vähemmän osumia kuin moni muu joukkue.

– Se ehkä kuvastaa juuri sitä, että olimme vahva joukkue. Meitä oli tosi vaikea voittaa, koska puolustimme hyvin koko joukkueena. Toisaalta meidän olisi pitänyt ratkaista monipuolisemmin. Emme olleet riittävän hyviä viimeisellä kolmanneksella. Loimme paljon ennakoivia maalipaikkoja, mutta emme onnistuneet viimeistelemään tehokkaasti. Siinä meillä on eniten kehitettävää.

Veikkausliigassa pelaavien seurojen reservit, Klubi 04 ja Ilves2, olivat sarjassa ylivoimaisia.

Mitä näiden joukkueiden haastaminen edellyttäisi Piffeniltä?

– Meidän pitää harjoitella vielä enemmän. Kaikkien pelaajien pitäisi harjoitella kerran viikossa enemmän. Kärkijoukkueissa pelaajat tähtäävät ammattilaiskentille, eli ulkomaille ja Veikkausliigaan, vähintään Ykköseen. Heillä harjoittelumäärät ovat isommat. Jos onnistumme linkittämään pelaajien siviiliasiat tasokkaaseen harjoitteluun, se vie joukkuettamme eteenpäin

Piffenin joukkueen ikärakenne on nuori.

– Sarjan neljä kärkijoukkuetta olivat myös sarjan neljä nuorinta joukkuetta. Oman joukkueeni keski-ikä oli vain 21,1 vuotta. Puolet Piffenin avauskokoonpanosta oli A- ja B-juniori-ikäisiä, joten joukkueessa on potentiaalia. Pelaajat pystyvät kehittymään vielä paljon. Meillä on PIF Akatemia yhteistyössä koulujen kanssa. Pelaajat pääsevät Paraisillakin mukaan aamuharjoitteluun. Järjestelmä luo uskoa tulevaisuuteen. Akatemian kaksitoista pelaajaa ovat mukana edustuksen ringissä.

Kuvaile, miten pelit eroavat Kakkosessa verrattuna Kolmoseen.

– Kakkonen on huomattavasti taktisempi. Joukkueet ovat paremmin organisoituja, eli puolustavat ja hyökkäävät joukkueena paremmin. Jo Kolmosessa katselin etukäteen videoilta vastustajan heikkouksia. Niitä oli paljon helpompi löytää kuin Kakkosessa. Joukkueissa pelaajien laatu on tasaisempi. Kolmosen pelit voivat olla kuitenkin todella viihdyttäviä, kun siellä tapahtuu ennalta arvaamattomia asioita.

Nyt yksi hyvä kausi on pelattu Kakkosta. Onko syntynyt mielikuva, että Piffen voisi pelata tulevaisuudessa Ykköstä?

– Oma ajatukseni ei ole muuttunut, mutta ulkopuoliset puhuvat nyt enemmän Ykkösestä. Minulle se on edelleen enemmänkin unelma, tosin ei mahdoton. Ehkä se kuitenkin nyt hieman konkretisoitui. Paljon pitää vielä kehittyä joukkueena ja organisaationa. Yksittäisissä peleissä kuitenkin pärjäsimme hyvin, mutta sarjassa ei vielä pärjätty kahdelle parhaimmalle joukkueelle. Olosuhteet ovat Paraisilla Ykköseen riittävän hyvät, mutta harjoituskentän tekonurmi pitäisi saada vaihdettua.

Kun joukkue pelaa Kakkosessa, kuinka paljon se helpottaa pelaajarekrytointeja?

– Päättyneellä kaudella joukkueessamme oli kahdeksan seuran omaa kasvattia. Meillä on jo nyt tässä vaiheessa tilanne, missä meillä on iso kasa sopimuksia ensi vuodeksi. Runko on kasassa. Siihen aiomme hankkia vain muutaman täsmähankinnan, juuri meille sopivan pelaajan. Emme järjestä isoa try out- tilaisuutta, koska tarvitsemme vain ehkä kolme pelaajaa. Emme hae pelaajia kaukaa, vaan ihan tästä läheltä. Kakkonen on pelaajille sarjatasona kiinnostavampi kuin alemmat sarjat. Olemme olleet jo yhteydessä tiettyihin pelaajiin.

Millaiset talviolosuhteet harjoitteluun ovat Paraisilla?

– Jos keli on hyvä, harjoittelemme seuran omalla tekonurmella. Jos emme ole siellä, harjoittelemme hallissa pienpelejä. Emme joudu sään takia perumaan harjoituksia. Meillä on käytössä myös kuntosali.

Kerro, millainen on seurasi identiteetti.

– Olemme vahva kasvattajaseura, joka on hyvä vaihtoehto tietyille pelaajille. Kaikki eivät etene suoraan Veikkausliigaan. Pitää olla tarjolla myös muita vaihtoehtoja. Emme itse kasvata yksittäistä pelaajaa Ykköseen, sillä se on koko seuran tavoite. Jos vertaamme isojen seurojen reservijoukkueisiin, niin silloin olemme heidän kilpailijoita. Me emme tule olemaan farmiseura. Me olemme Pargas IF, siltojen takaa.

Piffenin ottelut KaaPoa vastaan tarjovat paikallisotteluiden jännitystä.
Tomas Hradecký puki viime kaudella Piffenin peliasun yllensä.
Paraisilla on tarjolla hyvät olosuhteet talviharjoitteluun.
PIF Centerin tiloissa on tilaa monipuoliselle liikkumiselle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!