Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

UUSIMAA / TUUSULA – ItK/23 Oe, 40 ItK/15 V, 76 ItK/14. Mystisiä koodeja. Ainakin asiasta tietämättömälle. Kyseessä on ilmatorjuntakalustoa. Vaikka ei olisi innostunut aseharrastelija, on vierailu Tuusulan Ilmatorjuntamuseossa mielenkiintoinen. Tuusulan sotahistoriallinen erikoismuseo esittelee suomalaista ilmatorjuntaa vuodesta 1925 nykypäivään asti.

Museon on arveltu olevan koko maailman monipuolisin ilmatorjuntamuseo.

Hyrylän varuskunnan alueella oleva Tuusulan vanhin rakennus Kapteenin Puustelli maa-alueineen varattiin museokäyttöön. Alku vuonna 1969 oli aikoinaan vaatimaton. Pitkään suurin osa esillä olleesta kalustosta oli taivasalla sään armoilla. Tarvittiin paljon vapaaehtoisten talkootyötunteja ja yksityisten yritysten sekä henkilöiden tukea ennen kuin museo sai asianmukaiset tilat. Ensimmäinen oikea näyttelyhalli valmistui vuonna 1996. Toisen hallin avajaisia vietettiin kesällä 2007.

Monille museon koskettavinta antia ovat erikoisnäyttelyt. Helsinki-hallissa esitellään ilmatorjunnan historiaa sotavuosina 1939-1945 niin kotirintamalla kuin taistelutantereilla. Museo kertoo venäläisten pommituksista toisen maailmansodan aikana. Jatkosodan aikana helmikuussa 1944 venäläiset pommikoneet ilmestyivät kolmena yönä Helsingin yläpuolelle. Viimeisenä yönä hyökkäykseen osallistui lähes tuhat konetta.

Tavoitteena oli murtaa suomalaisten puolustustahto ja pakottaa antautumaan. Helsingin ilmapuolustuksesta vastasi eri puolille kaupunkia sijoitetut ilmatorjunta-aseet. Tehokkaan puolustuksen ansiosta pommitusten tuhot jäivät melko pieniksi. Puolustuksen onnistunut sulkutuli pakotti monen koneen pudottamaan pomminsa muualle.

Toista sataa suomalaista sai surmansa helmikuun pommituksissa. Venäläiset otaksuivat, että Helsinki olisi tuhoutunut pahoin.

Helsinki-hallin näyttelyssä (Tulikasteesta torjuntavoittoihin) on esillä muun muassa Viipurista viimeisenä vetäytynyt ilmatorjuntapanssarivaunuharvinaisuus (Landsverk Anti II eli Luftvärnskanonvagn L-62 Anti II). Uutuutena näyttelyssä on myös ilmatorjunnan 1941 alas ampuman neuvostoliittolaisen MiG 3 hävittäjän jäänteet.

Tuusula-hallissa kerrotaan Suomen ilmatorjunnan synnystä sekä sotien jälkeisestä kehityksestä. Näyttelyn nimi on Ilmatorjunta ensimmäisenä taistelussa. Näyttelyhallin alatasanteella ovat kaikki yleisimmät sotien jälkeisen ajan koulutuksessa käytetyt tykkimallit, tulenjohtotutkat ja keskuslaskimet sekä ilmatorjuntapanssarivaunu. Hallin sisäkatossa on esillä harjoituksissa ja ammunnoissa käytettyjä maalilennokkeja.

Tuusula-hallin yhtenä harvinaisuutena on BUK M1 -ilmatorjuntaohjusvaunu sekä Neuvostoliiton ilmavoimien käytössä sodan aikana ollut Airacobra-hävittäjä. Kone oli amerikkalaisvalmisteinen. Venäläiset käyttivät konetta pommikoneiden saattolennoissa ja maahyökkäyksissä. Ilmatorjunta ampui alas yhdeksän Aircobra-konetta ja ilmavoimat pudotti yli parikymmentä konetta.

Kapteenin Puustelliin on rakennettu Suomen sotilasperinteet -näyttely. Se kertoo läpileikkauksen Suomen sotahistoriaan Ruotsin vallan ajalta nykypäivään. Talvela-salissa pääosassa on Taistelukoulun perinneyhdistyksen ja tuusulalaisen tykistöveteraani Heikki Talvelan kokoelmien pohjalta tehty näyttely.

Piha-alueella on nähtävänä ovat kaikki yleisimmät sotien jälkeiset koulutuksessa käytetyt tykkimallit, lennonjohtotutkat, keskuslaskimet, maalilennokit ja ilmatorjuntapanssarivaunu.

Museon lipunmyynnin yhteydessä on kahvila, museokauppa ja yleisövessat

ILMATORJUNTAMUSEO

Osoite: Klaavolantie 2, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.