Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

UUSIMAA / TUUSULA – Moni on kuullut nimen J.H. Erkko, mutta harva muistaa, mistä tulevat kirjaimet J.H. Juhana Heikki Erkko (1849 -1906) oli suomalaisrunoilija, sanomalehtimies, näytelmäkirjailija ja kulttuurivaikuttaja. Erkon runot muistetaan parhaiten laulujen sanoista, kuten No onkos tullut kesä nyt talven keskelle tai Olet maamme armahin Suomenmaa.

Erkko opiskeli Jyväskylän seminaarissa ja teki myöhemmin pitkän uran kansakoulunopettajana ja rehtorina Viipurissa. Vuonna 1898 hän lopetti opettajauransa ja ryhtyi vapaaksi kirjailijaksi.

Erkko oli intomielinen suomalaisuusaatteen kannattaja. Hänen veljensä Eero Erkko perusti Päivälehden (myöhemmin Helsingin Sanomat). Erkon suku tunnetaan nykyään Sanoma-konsernin omistajina.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö veti puoleensa myös J.H. Erkon. Rantatien taiteilijayhteisö syntyi 1890-luvun loppu- ja 1900-luvun alkuvuosien aikana Tuusulanjärven itärannalle. Rantatien taiteilijat antoivat leiman koko Suomen kulttuurielämälle. Erkko rakennutti oman hirsitalon lähelle ihailemansa Aleksis Kiven kuolinmökkiä. Erkkolan suunnittelusta vastasi taidemaalari Pekka Halonen, jonka oma Halosenniemi valmistui samanaikaisesti.

Erkkolan ja Halosenniemen rakentamista johti sama mies eli Pekan veli Paavo Halonen. Ei siis ihme, että kansallisromanttiset Halosenniemi ja Erkkola muistuttavat toisiaan. Erkko sisusti kaksikerroksisen kahdeksan huonetta käsittävän hirsitalonsa karjalaiseen tyyliin. Tuvan keskelle sijoitettiin massiivinen vihreä takka. Erkko ehti asua Tuusulanjärven kodissaan vain viisi vuotta, sillä hän kuoli vuonna 1906.

Erkkola oli vuosikymmenien ajan yksityiskotina. Nyt Tuusulan kunta omistaa rakennuksen. Oston mahdollisti Jane ja Aatos Erkon säätiön lahjoittamat varat. Näin Erkkola omalta osaltaan täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa.

Erkkola toimii monenlaisten kulttuuritapahtuminen paikkana. Runoilijan taiteilijakodissa järjestetään taidenäyttelyitä, konsertteja, näytelmiä ja klubitoimintaa. Erkon monipuolista tuotantoa halutaan tuoda esille. Erkkolan tapahtuma- ja näyttelytoiminnasta vastaa Tuusulan kunnan museopalvelut.

ERKKOLA

Osoite: Rantatie 25, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.