Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

UUSIMAA / TUUSULA – Lähes Tuusulan kirkkoa vastapäätä sijaitsevalla mäellä on pieni, mutta sitäkin sievempi museo. Rakennuksen vaatimaton ulkonäkö hämää, sillä sisätiloista paljastuu poikkeuksellisen mielenkiintoinen kohde. Kaikesta näkee, että tätä museota on tehty ja ylläpidetty suurella sydämellä. Vastaavia on Suomessa perin vähän.

Tuusulan Työläiskotimuseo kertoo, millaiselta näytti kahden käsityöläisen, suutarin ja kirvesmiehen, koti 1900-luvun alkupuolella. Aika on pysäytetty 1930-luvun vaihteeseen. Museo on täynnä mielenkiintoisia yksityiskohtia.

Vaikka tilaa ei suuremmin ollut, niin talossa sekä asuttiin että tehtiin töitä. Poikamiehenä elänyt suutari mahtui oppipoikansa kanssa yhteen huoneeseen. Kirvesmies perheineen asui seinän toisella puolella keittiön ja yhden kammarin kodissa.

Työläiskotimuseon perustamista mietittiin jo 1970-luvulla. Tuusulalainen SAK:n paikallisosasto suunnitteli työläisistä kertovan museon perustamista. Rahaa ei ollut, mutta intoa oli sitäkin enemmän.

Ajatus toteutui 1981, kun museo avasi ovensa. Sitä ennen oli etsitty museolle sopiva paikka. Seurakunta halusi päästä eroon huonokuntoisesta rakennuksestaan. Pieni punainen talo oli alun perin kirkonvartijan eli suntion virka-asunto. Nykyisin kunta omistaa tontin ja Työläiskotimuseon kannatusyhdistys rakennukset.

Museo kunnostettiin talkoovoimin. Alkuperäistä rakennettiin mahdollisuuksien mukaan. Suutarin verstaan seinät rapattiin saven ja olkien sekoituksella. Kirvesmiehen puolella seinät liisteröitiin sanomalehdillä. Sisäkattoon vedettiin pinkopahvi. Vesikatto kunnostettiin irrottamalla jokainen tiili puhdistusta varten.

Kammari sai kaakeliuunin ja keittiö uuden hellan. Huonekalut saatiin lahjoituksena, kuten myös suutarin verstaan esineet ja työkalut. Lopputuloksena on hyvin kodikas tunnelma. Sisustus on työläiskodiksi melko tasokas, mutta olihan Tuusulan alueen käsityöntaitajat kysyttyjä 1930-luvulla.

Museon pihapiirissä on esillä sepän paja sekä vaihtuvia näyttelyitä. Erilaiset työnäytökset tervanpoltosta sepäntöihin havainnollistavat maalaispitäjän käsityöläisperinnettä laajemmin.

TUUSULAN TYÖLÄISKOTIMUSEO

Osoite: Kirkkotie 21, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.