Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

UUSIMAA / TUUSULA – Raimo Stenvall, syntynyt 1937. Chevrolet vuosimallia 1937. Tästä alkoi tuusulalaisen Stenvallin keräilyharrastus. Hän halusi museokokoelmansa ensimmäiseksi autoksi ikäisensä auton. Nyt museon suojissa on jo useampi menopeli. Määrä ei ole kuitenkaan tärkeintä, vaan laatu.

Raimo Stenvall on ollut autojen kanssa tekemisissä koko ikänsä, ihan pikkupojasta alkaen. Ajokilometrejä kertyi paljon jo ennen ajokortin hankkimista. Eikä ihme, sillä Raimo syntyi autoilijaperheeseen. Jo hänen isänsä omisti kuljetusfirman.

Raimo jatkoi isänsä Väinö Stenvallin jalanjälkiä. Alkuajoista on muistona vanha Austin, alkuperäisvärein kunnostettu kuorma-auto. Sen ovissa lukee K&R Stenvall, Tuusula, juuri samalla tavalla kuin 1950-luvun lopulla. Vuosikymmenien myötä kuljetusfirman autojen määrä on kasvanut yhdestä yli kolmeenkymmeneen.

Eräs Tuusulan automuseon helmistä on Ford Hävittäjä. Siihenkin liittyy mielenkiintoinen tarina. Kuorma-aito on vuosimallia 1940. Sen rekisterikilpi on KS-40. Raimo kunnosti sen vaimolleen syntymäpäivälahjaksi. Rouva ja auto ovat samaa vuosimallia.

Suomen valtio osti Yhdysvalloista Ford Hävittäjiä välirauhan aikana. Ensimmäiset autot saapuivat Suomeen heti talvisodan päättymisen jälkeen. Maassamme oli pulaa kaikesta sotamateriaalista. Fordin asema oli Suomessa vahva ja varaosiakin oli saatavilla. Isona autonvalmistajana Fordilla oli kapasiteettia toimittaa lyhyessä ajassa riittävistä autoja.

Ensimmäinen tilaus käsitti 1 000 autoa, mutta määrä nousi lopulta yli neljän tuhannen. Autoilla hoidettiin Petsamon liikennettä eli kuljetettiin tavaraa Jäämerentietä pitkin Rovaniemen ja Petsamon välillä. Osa autoista menetettiin saksalaisille Lapin sodan aikana. Välirauhan, jatkosodan ja jälleenrakennuksen vuosina Fordit olivat tärkeässä roolissa Suomessa.

Stenvallin perheyrityksen alkuperäinen Ford löytyi Yhdysvalloista perunapellosta. Suomeen tuotu huonokuntoinen auto kunnostettiin täydellisesti. Nyt pellit kiiltävät kuin uutena.

Vaikka jokaiseen museoautoon liittyy tarina, vain harva on palvellut Stenvall-yhtiötä.  Vanha on mennyt aina vaihdossa uuteen. Yksi auto tekee poikkeuksen. Yrityksen entinen kuorma-auto löytyi sattumalta. Romu vaihtoi omistajaa ja vuoden kunnostuksen jälkeen se on yksi Stenvallin museon helmistä. Tuusulan automuseo on avoinna vain sopimuksesta.

TUUSULAN AUTOMUSEO

Osoite: Huoltotie 1, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.