Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

UUSIMAA / TUUSULA – Tyylikkäästi sisustetun salin pöytä on katettu sinisävyisillä posliiniastioilla. Pöytäpiano seinän vierustalla ei juurikaan vie tilaa tilavasta salista. Seuraavassa huoneessa kuunnellaan vastahankitusta radiosta lähetystä Berliinin olympiakisoista. Tuusulalainen sukutila Klaavola ei ollut mikään pikkutila.

Klaavolan sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa. Aika on pysäytetty hetkeen, jolloin talossa asui Collinin perhe. Klaavolan Wilhelm Collin (1853-1917) oli tilanomistajan ohella Tuusulan kunnallislautakunnan esimies, poikansa Torsten Collin (1892-1968) oli Klaavolan viimeinen isäntä. Tila oli saman suvun omistuksessa noin 300 vuotta.

Klaavola oli alun perin ruotsinvallan aikainen ratsutila, rustholli. Se mainitaan historiankirjoissa jo 1600-luvulla. Klaavola on eräs Tuusulan vanhimpia tiloja. Rustholli varusti armeijalle hevosen ja ratsumiehen eli rakuunan. Sotilas oli varustettava aseella, miekalla, haarniskalla ja kypärällä. Vastineeksi ratsutila sai verohelpotuksia. Klaavola oli muiden ratsutilojen tavoin vauras talonpoikaistalo.

Klaavolan keltainen päärakennus on valmistunut 1700- ja 1800 -lukujen vaihteessa. Alun perin se oli vain parituparakennus. Sitä on myöhemmin laajennettu kahdella kamarilla tuvan takana. 1930-luvulla tilan koko oli 75 hehtaaria. Laajimmillaan Klaavolan maat ulottuivat Tuusulanjärven rantaan saakka.

Tila kuitenkin pieneni Hyrylän keskustan laajentuessa. Osa maista pakkolunastettiin puolustusvoimien käyttöön. Tilan metsää luovutettiin varuskunnan harjoitusalueeksi. Lopulta Klaavola siirtyi perikunnalta Tuusulan kunnan omistukseen. Museotoiminta aloitettiin 1984. Tilan pihapiirissä on säilynyt muun muassa maitohuone, ajokaluvaja, sauna ja aitat.

KLAAVOLAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Klaavolantie 3, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.