Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

UUSIMAA / TUUSULA – Paikkaa ei voi olla huomaamatta. Moni Helsingistä Tuusulan kautta Hyvinkäälle kulkeva autoilija (Kantatie 45) on ihmeissään, kun näkee vanhan huoltoaseman katolle laskeutuneen helikopterin (on väliaikaisesti kunnostuksessa) ja luurangon ajavan entisaikojen polkupyörällä. Moni myös tunnistaa paikan.

Kyseessä on Tuusulan Hyrylässä sijaitseva Weird Antiques -liike. Jos ”omituisuuksia” myyvä liike kuulostaa vieraalta, saattavat liikkeen omistajat olla tuttuja henkilöitä. Tuomo Tomppa Kekäläinen ja Mike Kairenius ovat vintageäijiä, YLE:n Vintage-valtakunta -nimisen ohjelman vetäjiä, vanhan tavaran romustelijoita.

Vaikka kyseiset herrat olisivat entuudestaan vieraita, kannattaa silti pysähtyä ja poiketa parivaljakon ihmemaahan. Näin moni tekeekin, etenkin perjantaisin ja lauantaisin, kun paikka on avoinna. Tosin moni pysähtyy pihamaalle äimistelemään uteliaisuuttaan muinakin päivinä.

Bensaa ei asemalta enää saa, mutta jos on käyttöä alakoulujen vitriineistä pelastetuille täytetyille eläimille, jukeboxille, flipperille, vanhoille neonvalokylteille…ylipäätään kaikelle omituisuuksille tai ainakin nostalgisille tavaroille, on Weird Antiques oikea paikka.

Ihmemaailman sisätilat ovat täynnä toinen toistaan kiinnostavimpia esineitä. Hyllyt suorastaan notkuvat nostalgisista tavaroista lattiasta kattoon. Täällä eletään aikaa ennen viivakoodin keksimistä.

Eivät ”romumestarit” ole pahoillaan, jos liikkeeseen eksynyt utelias matkailija ei astu sisälle ostomielessä. Suurin osa sisälle tulijoista onkin paikalla uteliaisuuttaan. Omituisen kaupan vähemmän omituisten omistajien erikoisen harrastuksen lopputulosta tullaan ihmettelemään kaukaakin. Moni toki saapuu ihan ostotarkoituksessakin. Toisen romu on toisen aarre, kuuluu vanha sanonta jälleen kerran.

Tomppa ja Mike ovat pitkänlinjan ammattilaisia, kokeneita vanhan tavaran asiantuntijoita. Kyseessä on kuitenkin molemmille intohimoisesta harrastuksesta. Vintage-miehet ovat keränneet kaikennäköistä vanhaa roinaa pikkukundista saakka. Kirpputoreja, romuttamoja, kellareita ja vinttejä on koluttu nuoresta pojasta alkaen. Miehiä kiinnostavat myös tarinat esineiden takana.

Toiset eivät tykkää alkuunkaan vanhoista ”romuista”, mutta Kekäläinen ja Kairenius tykkäävät nostalgiasta. Mutta niin tekee moni muukin. Suomessa on useita historiaa tallentavia keräilijöitä, joiden kokoelmat ovat enemmän tai vähemmän piilossa kotimuseoiden kätköissä. Näitä kiehtovia ”salattuja museoita” on esitelty useitakin parivaljakon Vintage-valtakunta -ohjelmassa. Monet sieltä tutut kohteet ovat mukana myös näilläkin Salatut Museot -sivuilla.

Kyse on loppujen lopuksi tutusta nykyajan trendikkäästä ilmiöstä, kierrätyksestä. Stadilainen romustelijakaksikko on tehnyt tätä työtä jo vuosikymmenien ajan. Keräilyharrastus ei ole koskaan valmis, sillä tavara ei katoa maailmasta.

Poikkeaminen Weird Antiques -liikkeeseen on monelle samalla nostalginen matka omaan nuoruuteen. Jo pelkästään esillä olevat lukuisat peltilelut ovat monille tuttuja vuosikymmenien takaa. Vintage-miesten televisio-ohjelmassakin usein vilahtava lapsille tarkoitettu vanha kuuraketti oli 1950-luvulla Helsingin Stockmannin tavaratalon leluosastolla.

Ja se kaikkein kiehtovin on tietysti aina vaan Linnanmäen apinaorkesteri vuodelta 1958.

WEIRD ANTIQUES

Osoite: Hämeentie 18, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Kellokosken prinsessan erilainen tarina

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.