Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

UUSIMAA / VANTAA – Kehä Kolmosen ja Tuusulanväylän ruuhkainen liikenne on täydellinen vastakohta Helsingin pitäjän historialliselle tunnelmalle. Kahden valtaväylän puristukseen joutunut entinen kirkonkylä on hämmästyttävästi säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa.

Aikoinaan Pyhä Laurin kirkon ympärille muodostunut pitäjä oli Keski-Uudenmaan alueen merkittävimpiä. Se sijaitsi kahden tärkeän tien, Turusta Viipuriin kulkevan Kuninkaantien ja Helsingistä Hämeenlinnaan kulkevan tien, risteyksessä. Vanha tielinjaus on yhä nähtävissä. Pitäjän halki kulkeva kylänraitti kaartuu entiseen malliin punamullattujen puurakennusten välissä. Asuintalot ovat 1700- ja 1800 -luvuilta.

Helsingin pitäjä oli tärkeä keskus aina Helsingin perustamiseen asti, osin vielä senkin jälkeen. Muutos tapahtui 1865, kun uuden kunnallishallinnon myötä Helsingin pitäjästä muodostettiin Helsingin maalaiskunta. Muutama vuosi ennen sitä oli valmistunut rautatielinja Helsingistä Hämeenlinnaan.

Kirkonkylän keskusta jäi sivuun uudelta kulkureitiltä. Alkoi pitäjän hiipuminen Helsingin ja muun Vantaan kehittyessä. Toisaalta tämä on ollut myös onni, sillä taantuminen on mahdollistanut kylätunnelman säilymisen nykypäivään asti.

Vaikka uudet tielinjaukset ovat saartaneet kirkonkylän, on se yhä parhaiten säilyneitä kirkonkyliä Uudellamaalla. Museovirasto on määritellyt Helsingin pitäjän kirkonkylän yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Pitäjän keskustaa hallitsee arkkitehti Theodor Höijerin suunnittelemana kivikirkko. Nykyinen ulkoasu on 1800-luvun tulipalon jälkeen. Kirkon peruskivi muurattiin jo 1400-luvulla. Hautausmaan vieressä sijaitsee kaksi vanhaa viljamakasiinia, joista toisessa on tasokas kotiseutumuseo.

HELSINGIN PITÄJÄN KIRKONKYLÄ

Osoite: Kirkkotie, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.