Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

UUSIMAA / VANTAA -Tunnelmallinen, idyllinen, historiallinen. Helsingin pitäjän hyvin säilynyttä kylämiljöötä voi kuvata monin eri sanoin. Kuninkaantien eli Suuren Rantatien ja Helsingistä Hämeenlinnaan johtavan teiden risteykseen syntynyt pitäjä oli aikoinaan Keski-Uudenmaan tärkeimpiä kirkonkyliä.

Vuosikymmenien myötä kehitys hiipui liikennevirtojen siirtyessä muualle. Se ei ole kuitenkaan kyläläisten elämää haitannut. Jo itse kylä on nähtävyys, mutta Pyhä Laurin kirkon kupeessa sijaitseva viljamakasiinin perustettu kotiseutumuseo täydentää elämyksen. Museo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu.

Helsingin pitäjän jyvämakasiinit olivat muiden lainajyvästöjen tavoin elintärkeitä katovuosien aikana. Makasiinin varastoista voitiin lainata korkoa vastaan viljaa sitä tarvitseville. Kaupankäynnillä saatiin ylimääräistä rahaa. Helsingin pitäjässä viljamakasiinin tuotolla palkattiin kunnan ensimmäinen koulumestari ja kätilö.

Helsingin pitäjän viljamakasiinit rakennettiin 1797 ja 1822. Jälkimmäisessä siirrytään ajanjaksoon ennen Vantaan kaupungin syntyä. Pitäjäneuvos Oskar Liljestrand oivalsi 1960-luvulla, miten vanhaa on kerättävä talteen kunnan alueelta. Makasiinin viljalaarien väliseiniä on purettu. Näin on saatu avaraa tilaa näyttelyitä varten. Alimmaiseen kerrokseen on sisustettu talonpojan tupa ja kamari sekä pieni koulunurkkaus.

Mielenkiintoisina yksityiskohtina voidaan mainita puinen kilometripylväs Malmilta ja harvinainen sokeritoppa. Se valmistettiin sokerista, joka kaadettiin kartiomalliseen muottiin. Topasta murrettiin paloja tarpeen mukaan. Löytyypä museon lasivitriinistä valmistuksesta lopetettua Neekeri-lakritsiakin. Yläkertaan on tallennettu pitäjän maataloista kerättyjä maaseudun ammatteihin liittyvää esineistöä.

HELSINGIN PITÄJÄN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Kirkkotie, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.