Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

UUSIMAA / VANTAA – Pieni tienviitta opastaa Sotungintieltä Nissbackan veistospuistoon. Tarkkasilmäinen ehkä huomaa tielle asti pari tyylikästä veistosta lähes metsän reunassa, paikassa, missä velloi vuosituhansia sitten merenranta. Paikan historia ulottuu kauas menneisyyteen. Nykyisen omistajan, Ramsey-suvun, juuret ulottuvat nekin yli 100 vuotta taaksepäin.

Johan August Ramsay osti Nissbackan kartanon, ruotsinvallan aikaisen rälssitilan, vuonna 1894. Uuden toimeliaan isännän työn tuloksena Nissbackasta kasvoi edistyksellinen mallitila.

Nissbackan historiassa alkoi uusi aikakausi, kun neurologi Carl Magnus Ramsey (1943-1994) ja kuvanveistäjävaimonsa Laila Pullinen (1933-2015) kanssa lunastivat perikunnalta kartanon maat. Heidän tavoitteena oli pelastaa Nissbackasta, mikä vielä pelastettavissa oli.

1970-luvun tiivistä lähiörakentamista suosiva kaavoituspolitiikka uhkasi historiallisesti arvokasta maisemaa. Pariskunta suunnitteli alueelle uutta käyttötarkoitusta. Siitä tehtiin näyttävä veistospuisto Pro Finlandialla palkitulle, professori Laila Pullisen taideteoksille. Rakennuskieltoon asetettu alue säästyi grynderien rakennusinnolta.

Kartanon vanha päärakennus tuhoutui 1930-luvulla tulipalossa. Sitä ei rakennettu uudestaan. Jäljellä on kuitenkin kartanon vanha kivinen viljamakasiini näyttelytilana. Se on rakennettu vuosikymmeniä sitten tilan pelloilta löytyneistä kivistä. Makasiinissa on esillä vain pieni osa Pullisen tuotannosta. Peruskokoelma muodostuu Lailan teoksista 1950-luvulta lähtien.

Vuodesta 1985 alkaen puistoalueella on ollut useita taiteilijan näyttäviä taideteoksia. Pullinen itse kutsui puistoa kokonaistaideteokseksi. Veistokset ja ympäröivä luonto muodostavat elävän yhtenäisyyden.

Muuttaessaan pysyvästi Nissbackaan 1980-luvulla Pullinen teki ateljee-gallerian vanhaan 1930-luvulta peräisin olevaan talli- ja navettakompleksin säilyneeseen päätyyn. Remontin myötä tilaan saatiin riittävästi tärkeää luonnonvaloa. Nykyään valoisa tila on näyttelytilana, mutta esillä on myös Pullisen käyttämiä työkaluja. Rakennusta voidaan käyttää myös vaihtuvien näyttelyiden tilana.

Kartanoa ja veistospuistoa nykyisin toimintaa pyörittävät Lailan poika Jean Ramsay ja hänen puolisonsa Petra Piitulainen-Ramsay asustelevat entisen pehtoorirakennuksen yläkerrassa. Alakerta, taiteilijaperheen koti, toimii nykyään kotimuseona. Monelle vierailijalle tämä onkin Sotungin veistospuiston kiehtovin paikka. Nähtävänä on sisustuksineen ja lukuisine alkuperäisine esineineen, millaista oli arki kuuluisassa taiteilijaperheessä.

Pullisen teoksia on lähes 30 kotimaisessa ja kymmenessä ulkomaisessa kokoelmassa. Julkisia taideteoksia on kymmeniä. Yksi niistä on Helsinki-Vantaan lentokentällä. Pullinen tunnetaan veistoksista, joissa hän taitavasti yhdistää pronssia ja kotimaista graniittia. Veistospuiston aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen.

NISSBACKAN VEISTOSPUISTO

Osoite: Suntungintie, 4, Sotunki, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

 

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.