Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

UUSIMAA / VANTAA – Lars Asplund oli valloittava tarinankertoja. Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo ei ole pelkästään koneista kiinnostuneiden kohde. Isännän ottein Lars kertoi mielenkiintoisia tarinoita keräilyharrastuksestaan.

Museossa on myös monipuolinen emännänparvi, Ruth Asplundin keräämä kokoelma kaikkea mahdollista emännän töihin liittyvää esineistöä, kuten käsitöitä ja työvälineitä keittiöstä ja pesutuvasta.

Lars Asplundin keräilyharrastus lähti liikkeelle vuosikymmeniä sitten. Entisenä kuorma-autoilijana ja koneurakoitsijana koneet olivat aina osa Larsin arkea. Vähitellen kunnostettuja vanhoja koneita kerääntyi kodin pihamaalle siihen tahtiin, että oli aika rakentaa niille kunnon tilat.

Uusi hallirakennus nousi pystyyn Larsin itsensä rakentamana. Osin kaksikerroksinen näyttelytila on jaettu teemallisesti eri aihealueisiin. Alakerran täyttävät 35 traktoria. Jokainen on ajokunnossa. Yläkerrassa on emännänparven ohella tilaa perämoottoreista metsurin työvälineisiin. Kiehtova yksityiskohta on traktoreiden ja maatalouskoneiden pienoismalleille varattu osasto.

Lars Asplund oli John Deere -miehiä. Amerikkalainen yritys on eräs maailman suurimpia metsä- ja maatalouskoneiden valmistajia. Asplundin kokoelmassa traktoreita on eri maista, mutta John Deere -mallit ovat etusijalla. Lars muisti, miten 1940-luvulla puukaasulla toiminut John Deere oli hänen ensimmäinen näkemänsä traktori. Se teki vaikutuksen pikkupoikaan. Samanlainen traktori löytyy nyt Asplundin kokoelmasta.

Asplundin traktorit entisöitiin. Ensin puretaan osiin, sitten puhdistetaan, maalataan ja kootaan uudestaan. Kokoelmansa ikärajaksi Lars on määritellyt eläessään vuoden 1960: sitä nuorempia ei juuri hyväksytä kartuttamaan nostalgiaa.

Museo on avoinna harvakseltaan verkkosivulla kerrottuina aikoina, sekä sopimuksen mukaan

TROLLBERGAN TRAKTORI- JA MAATALOUSMUSEO

Osoite: Nybyggetintie 21, Sotunki, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.