Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

UUSIMAA / VANTAA – Junat kulkevat yhä, mutta Tikkurilan alkuperäinen asemarakennus on uudessa käytössä. Sen suojissa toimii Vantaan kaupunginmuseo. Vanha asemarakennus ei olekaan mikä tahansa asema. Se on Suomen vanhin säilynyt asemarakennus. Se kuului Suomen ensimmäisen rautatielinjan Helsinki-Hämeenlinna -radan alkuperäisiin asemiin.

Eletään aikaa, kun Matti ja Liisa, kirjailija Juhani Ahon klassikkoteoksessa, päättävät lähteä tutustumaan uuteen keksintöön. “Ei sille häikeälle näy paraskaan juoksija piisaavan”, tuumasi Matti junan vauhdista.

 

Junat alkoivat kulkea radalla 1862 ja Tikkurilan asemarakennus valmistui sopivasti junaliikenteen käynnistyessä. Kiskoliikenteen tavoitteena oli parantaa yhteyksiä rannikolta sisämaahan ja keisarikunnan pääkaupunkiin Pietariin. Muut Helsinki-Hämeenlinna -radan asemat olivat Järvenpää, Hyvinkää, Riihimäki ja Turenki. Junarata oli aluksi yksiraiteinen. Junien kohtaamiset tapahtuivat asemilla.

 

Historiallisen asemarakennuksen suunnittelija oli Carl Albert Edelfelt. Hän sai tehtäväkseen suunnitella kaikki uuden radan asemarakennukset. Väliasemista lopulta vain Tikkurila rakennettiin tiilestä. Muut olivat puurakenteisia. Pääteasemien, Helsingin ja Hämeenlinnan, asemarakennukset olivat kivirakennuksia. Edelfelt apulaisineen suunnittelivat myös asemien sisustuksen.

 

Asemarakennuksen suunnittelu oli vaativa työ, etenkin, kun niitä ei oltu aikaisemmin Suomeen rakennettu. Niinpä oppia otettiin ulkomailta. Yhteen asemarakennuksen piti suunnitella useita eri toimintoja, kuten matkustajien odotustilat, lipunmyynti, matkatavaroiden säilytys, henkilökunnan työskentelytilat ja joskus myös asunto

 

Tikkurilan aseman arkkitehtuuri on 1800-luvun kertaustyyliä. Mukana on uusrenessanssisia ja uusgoottilaisia piirteitä. Mallia otettiin keskieurooppalaisista asemarakennuksista. Tarvittavat tiilet saatiin läheltä, paikallisista tiiliruukeista.

 

Tikkurilan asema sijaitsi liikenteellisesti tärkeässä kohdassa rautatien ja Turku-Viipuri -maatien (Kuninkaantie) risteytyksessä. Helsingin asema oli valmistunut jo aikaisemmin, mutta se purettiin pois nykyisen Eliel Saarisen suunnitteleman päärautatieaseman tieltä. Carl Albert Edelfeltin pojasta Albertista tuli kuuluisa taidemaalari.

 

Tikkurilan asemarakennus oli käytössä yli sadan vuoden ajan. Se tuli tarpeettomaksi, kun Tikkurilan uusi asemarakennus valmistui 1978. Punatiilinen asemarakennus siirtyi Vantaan kaupungin omistukseen. Tavoitteena oli palauttaa asemarakennus mahdollisimman lähelle alkuperäisyyttä. Kunnostuksen jälkeen se on toiminut Vantaan kaupunginmuseona.

 

Asemarakennuksen kaksi alinta kerrosta on varattu museotoiminnalle. Kaupunginmuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä. Pääpaino on Vantaan alueen historiassa ja ympäristön muutoksessa.

KAUPUNGINMUSEO

Osoite: Hertaksentie 1, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.