Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

UUSIMAA / VANTAA – Kuopiossa syntynyt Risto Vilhunen on melkoinen veijari, valloittava persoona. Aluksi on vaikea päättää, onko mies suuruudenhullu kylätaiteilija vain vakavasti otettava artisti. Leonardo da Vilhu on halunnut aina hieman hämmentää.

Vilhunen aloitti 1960-luvulla pop-taiteen tekijänä. 1970-luvulla mukaan tuli kiinnostus italialaiseen renessanssiin ja sen myötä miestä kuvaava taiteilijanimi Leonardo da Vilhu. Olen uudesti syntynyt Leonardo, on Vilhunen todennut itsestään.

Renessanssin innoittamana Vilhunen perusti veistospuiston Sotungin kylään kotitalonsa pihapiiriin. Nähtävänä on modernia ympäristötaidetta, kuten Vilhusen takomia viinapiruveistoksia. Niitä on yli 140, ja Vilhunen on tehnyt ne satamien käytetyistä, isoista öljysäiliöistä. Vilhunen on lahjoittanut tontin rakennuksineen ja veistospuiston veistoksineen Vantaan kaupungille. Sotungin Leonardon taidetta on ollut esillä myös monissa taidemuseoissa.

Taiteilija Vilhunen tunnetaan myös innokkaana taiteenkerääjänä. Hänen kokoelmansa on yksi suurimmista yksityisen taiteilijan kokoelmista. Suomalaisten taiteilijoiden ohella kokoelmiin kuuluu muun muassa Picasson, Goyan, Rembrandtin, Ilja Repinin, von Wrightin, Wäinö Aaltosen, Tyko Sallisen, Marc Chagallin ja Fanny Churbergin maalauksia.

Määrä on hämmästyttävä, vaikka Vilhunen aloitti taiteen keräilyn vasta 1990-luvun puolessavälissä. Ison osan kokoelmastaan Vilhunen on lahjoittanut Kuopion ja Vantaan taidemuseoille. Sotungin taiteenkeräilijä tunnetaan myös mittavasta ikonikokoelmastaan. Ikoneita on kertynyt jo satoja. Niitä hän on lahjoittanut Suomen ortodoksiselle kirkkomuseolle.

Vilhun veistospuisto on avoinna vieraille satunnaisesti. Koska Vilhunen asuu teostensa keskellä omassa kodissaan, ei tänne voi poiketa ilman ennakkovarausta. Toisinaan taiteilija järjestää avointen ovien päiviä. Kesänäyttelyn pitäminen on raskasta puuhaa ja Vilhun mielestä se on aina pois omasta taiteellisesta työstä. Lisätietoa veistospuiston aukioloajoista ja tapahtumista kerrotaan Vantaan kaupungin sivuilla.

LEONADO DA VILHUN VEISTOSPUISTO

Osoite: Sepänrinne 2, Sotunki, Vantaa.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.