Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä

UUSIMAA / VANTAA – Lentokoneista ja ilmailusta kiinnostuneen taivas! Suomen Ilmailumuseo lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää tarjoaa herkullisen elämyksen. Jo pelkästään esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä. Vantaan Aviapoliksessa sijaitseva Suomen Ilmailumuseo kestää vertailun muun Euroopan vastaaviin. Lisää museokoneita voi nähdä Suomen Ilmavoimamuseossa Tikkakoskella lähellä Jyväskylää.

Vantaan ilmailumuseon suojissa on noin 80 lentokonetta. Pääpaino on kotimaassamme käytetyissä koneissa. Mukaan on valittu sekä siviili- että sotilaskoneita. Myös tavalliset ilmailun harrastajat on otettu huomioon. Onpa sisätiloihin saatu mahtumaan isompiakin matkustajakoneita, esimerkiksi Douglas DC-3 ja Convair Metropolitan.

Museon kokoelmiin kuuluu koneiden ohella kaikkea muutakin ilmailuun liittyvää, kuten moottoreita, potkureita ja laskuvaroja. Nähtävänä on myös runsaasti alan lehtiä ja kirjoja. Taitavasti tehdyt pienoismallit täydentävät näyttelyiden antia. Museota ylläpitää Suomen Ilmailumuseosäätiö.

Vantaan ilmailumuseon käytössä on kaksi suurta hallia. Niin sanotussa välihallissa järjestetään vaihtuvia teemallisia näyttelyitä. Perusnäyttelyhalleista ei ole lämmitystä, joten talvella pitää pukeutua lämpimästi. Pikantin lisän ilmailumuseon antiin tarjoaa aidontuntuinen simulaattorilento. Hyppää Messerschmitt Bf109 ohjaimiin ja kokeile, miltä hävittäjälentäjästä tuntui toisen maailmansodan ilmataisteluissa!

Vaihtoehtoisesti voi kokea lentämistä simulaattorin avulla kaksimoottorisella lentokoneella. Videotykkien avulla luodaan koneen aidot etu- ja sivunäkymät lentäjän ympärille. Simulaattorilennot tapahtuvat kouluttajan opastamana. Lysti ei ole ihan ilmaista, mutta elämys lienee sen väärti.

Paljon on tapahtunut niiden vuosikymmenien aikana, kun museon toiminta alkoi pienimuotoisena Helsinki-Vantaan lentoasemalla käytävänäyttelynä vuonna 1972. Ensimmäinen oma näyttelyhalli valmistui 1980-luvun alussa ja sen jälkeen toiminta on laajentunut entisestään.

Nyt ollaan tilanteessa, että tilat ovat käyneet ahtaiksi ja tontin vuokrasopimuskin on päättymässä. Uusi Ilmailumuseo asiamukaisine tiloineen valmistuu aikanaan todennäköisesti nykyisen museon naapuritontille. Kannattaa tutustua Ilmailumuseon informatiivisiin internetsivuihin.

SUOMEN ILMAILUMUSEO

Osoite: Tietotie 3, Vantaa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kirkonkylä on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa

LUE MYÖS: Helsingin pitäjän kotiseutumuseo on poikkeuksellisen hienosti toteutettu

LUE MYÖS: Nissbackan veistospuisto on omistettu kuvanveistäjä Laila Pullisen taideteoksille

LUE MYÖS: Leonardo Da Vilhun erikoinen veistoskokoelma on harvoin yleisön nähtävänä

LUE MYÖS: Sotungin kylän rakennukset, tiet ja viljelykset muodostavat arvokkaan kulttuurimaiseman

LUE MYÖS: Tiedekeskus Heureka on eräs Suomen suosituimmista matkailukohteista

LUE MYÖS: Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo

LUE MYÖS: Vantaan kaupunginmuseo toimii historiallisen arvokkaassa asemarakennuksessa

LUE MYÖS: Vantaan maatalousmuseo tarjoaa mahdollisuuden kurkistaa Helsingin maalaiskunnan aikaiseen aikaan

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.