Kellokosken prinsessan erilainen tarina

UUSIMAA / TUUSULA – 1930-luvulla Kellokosken sairaala sai kuninkaallisia arvovieraita. Englantilainen prinsessa tuli saamaan hoitoa skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Hoitojaksosta tulikin ennakoitua pidempi, yli 50 vuotta. Todellisuudessa kyse ei ollut oikeasta prinsessasta, vaan Kuopiossa syntyneestä Anna Lappalaisesta.

Kellokosken psykiatrisen sairaalan yhteydessä sijaitseva Sairaalamuseo kertoo opastuksen avulla Annan erikoisen tarinan. Museon yksi nurkkaus on omistettu kuuluisalle potilaalle. Anna tekemät käsityöt ja valokuvat koristavat huoneen seinään. Ensimmäisen kerran prinsessa joutui sairaalahoitoon 35-vuotiaana.

Pian sen jälkeen mielisairaalasta tuli hänen pysyvä kotinsa. Hän puhutteli monia sairaalan työntekijöitä ja muita potilaita erilaisilla kuninkaallisilla titteleillä. Prinsessa oli niin hyvässä kunnossa, että hän sai liikkua sairaalan alueella ja viereisessä kylässä vapaasti.

Iloinen ja hyväsydäminen Anna eli pitkän elämän. Hän kuoli 91-vuotiaana. Elämänsä viimeiset vuodet prinsessaa hoidettiin Nikkilän mielisairaalassa. Kellokosken prinsessan, Anna Lappalaisen, elämästä on kirjoitettu kirja ja tehty elokuva. Sairaalan puistoalueella on Annalle omistettu muistomerkki. Toinen Kellokosken kuuluisuus oli kirjailija Lauri Viita, joka vietti täällä elämänsä viimeiset vuodet.

Sairaalamuseo esittelee psykiatrisen sairaalahoidon historiaa. Esillä on vanhaa hoitovälineistöä, kuten sähkösokkilaite ja pakkopaita. Yhteen vitriinin on tallennettu lobotomialeikkausvälineitä, kuten käsikäyttöinen kallopora. Näyttelyssä syvennytään psykiatrisessa sairaanhoidossa eri aikoina käytettyihin hoitomuotoihin, sairaalan toimintaan sotavuosina sekä sairaalan potilaiden ja henkilökunnan tarinoihin. Näyttely on uusittu vuonna 2019.

Nykyaikana on vaikea ymmärtää vanhoja psykiatrisia hoitomenetelmiä. Museossa on esillä myös potilaiden terapiatöinä tekemiä esineitä ja taideteoksia. Itse rakennus on entinen ylilääkärin asunto.

KELLOKOSKEN SAIRAALAMUSEO

Osoite: Vanha Valtatie 198, Kellokoski, Tuusula.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Aleksis kiven kuolinmökki on vaatimaton, mutta suosittu käyntikohde

LUE MYÖS: Erkkola täydentää Tuusulan Rantatien kulttuuritarjontaa

LUE MYÖS: Halosenniemi on Tuusulan Rantatien vaikuttavin rakennus

LUE MYÖS: Ilmatorjuntamuseon tarjonta on monipuolinen ja laadukas

LUE MYÖS: Klaavolan kotiseutumuseon sisustus henkii itsenäisyytemme alkutaipaleen tunnelmaa

LUE MYÖS: Lottamuseo on eräs Tuusulanjärven suosituimmista käyntikohteista – eikä ihme

LUE MYÖS: Tuusulan automuseo on Raimo Stenvallin silmäterä

LUE MYÖS: Tuusulan Työläiskotimuseota on ylläpidetty suurella sydämellä – lopputulos on hieno

LUE MYÖS: Weird Antiques on vintage-miesten oma erikoinen ihmemaailma – käy tutustumassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.