Janne Marjamäen verstas on täynnä nostalgista palloiluhistoriaa – kokoelma on komea ja monipuolinen

Painotuote Marjamäki Janne. Painotuote Marjamäki Janne.  Painotuote Marjamäki Janne…Kaverin työpuhelin soi taukoamatta. Eikä ihme, sillä yrittäjä Janne Marjamäki on huolehtinut jo kolmen vuosikymmenen ajan muun muassa useiden seurojen peliasujen painatuksista aina Paimion Hakasta Juventukseen ja Real Madridiin.

Kyllä, luitte oikein. Italian ja Espanjan ylpeydet ovat olleet turkulaisyrityksen asiakkaita.

Marjamäestä kertova oma tarina löytyy täältä. Siinä hän kertoo, mistä ja miten kaikki aikoinaan alkoi sekä mitä pitää ottaa huomioon, kun työn alla on eri lajien pelipaitoja.

Tällä kertaa keskitytään Jannen erikoiseen verstaaseen, jota joku voisi kutsua urheiluhullun miesluolaksi. Esillä on rekvisiittaa, joka saa kuuntelijan ymmälle hänen kuunnellessa Jannen loputonta tarinaa, mistä ja miksi mailoja, peliasuja, jalkapalloja jne. on verstaalle kulkeutunut.

Marjamäen etuna on se, kun hän on työnsä ansiosta oppinut tuntemaan henkilökohtaisesti eri lajien pelaajia ja eri seurat ovat olleet vuosien ajan yhteistyökumppaneita. Siksipä verstaan katossa roikkuu useita tutun näköisiä pelipaitoja jääkiekosta jalkapalloon. Moni pelaaja on lahjoittanut omansa Jannelle.

Entisaikojen pelaajien mailakokoelmakin on komea.

– On hyväntekeväisyystapahtumasta hankittu maalivahti Juuso Saroksen aito NHL-maila, vanhoista mailoista mukana on Pekka Rauteen, Jarmo Myllyksen ja Jarkko Varvion, sitten on Saku Koivun, Aki Keinäsen, Ville Leinon, Marco Tuokon puu- sekä komposiittimaila…mailoja on niin paljon, että on vaikeuksia edes muistaa kaikkia.

Vain pieni osa pelaajien käyttämistä pelipaidoista on esillä. Pahvilaatikosta löytyy valtava määrä lisää.

– Tässä on muun muassa HIFK:n käsipallojoukkueen pelipaita. Hoidin kymmenen vuoden ajan HIFK:n ja muidenkin käsipallojoukkueiden pelipaitojen painatukset. Tästä Maskun Palloseuran pelaajien nimikirjoituksilla koristellusta paidasta saattanee löytyä Kasper Hämäläisenkin nimi.

Marjamäki on tehnyt lukemattoman määrän ulkomaanreissuja eri pelipaikkakunnille. Mukaan on tarttunut paikan päältä pitkä rivi eri joukkueiden kaulahuiveja.

– Vain sellaiset huivit kelpaavat kokoelmaani, jotka ovat itse hankittuja olemalla oikeasti paikan päällä. On huiveja Saksasta, Ruotsista, Italiasta, Kreikasta, Englannista, Yhdysvalloista jne.

Verstaan seinälle on ripustettu kymmenkunta jalkapalloa pelaajien nimikirjoituksilla koristeltuna.

– Olen ollut useasti toimitusjohtajien Petri Jakosen ja Marco Casagranden aikana TPS:n otteluisäntänä. Mukana kokoelmassa on myös TPS:n silloisen kapteenin Jussi Nuorelan pelipaita 2000-luvun alkuvuosilta.

Nähtävänä on erikoinen pelipaita Mikko Rantasen nimellä ja retropaidalta vaikuttava Tomi Kallion pelipaita.

– Rantasen paitoja tehtiin sata kappaletta. Toyota Auto Center antoi aina yhden sellaisen, kun joku osti kaupasta auton. Kallion aito pelipaita on niiltä ajoilta, kun hän oli vielä Sakun Koivun kanssa nuoria poikia ja pääsivät pelaamaan vasta muutaman ottelun liigajoukkueessa.

Joidenkin pelipaitojen selkämykseen on painettu isännän oma nimi, onhan Marjamäki itsekin pelannut nuorempana jääkiekkoa maalivahtina. Sinivalkoinen Leijonapaita Marjamäen nimellä herättää kylläkin epäilyn.

– Kyseessä on Suomen maajoukkueen juhlapaita. Olin katsomassa Venäjä-Suomi -ottelua vuonna 2013 ison yhteistyökumppanin bussimatkalla. Jokainen sai oman maajoukkuepaidan omalla nimellään.

Erääseen NHL-pelipaitaan on ikuistettu teksti Pirates of the Caribbean.

– Olin katsomassa Floridassa Anaheim Ducksin vierasottelua. Joukkue pelasi ottelun paidoilla, joissa mainostettiin kyseistä elokuvaa.

Mikä näistä pelipaidoista on sinulle henkilökohtaisesti arvokkain?

– Niitä on vaikea laittaa järjestykseen, mutta yksi on Aki Keinäsen uran viimeinen pelipaita. Hän on eräs Mestiksen kovimmista pelaajista, jonka ennätyksiä tuskin tullaan enää rikkomaan. Jokaiseen paitaan liittyy aina omat muistot ja tarinat. Eräs sellainen on Janne Hauhtosen pelipaita, kun hän pelasi Jokereissa Ika Lehtosen valmentamana. Se tuotiin minulle henkilökohtaisesti ottelun jälkeen aitioon.

Mutta miten ihmeessä esimerkiksi italialainen Juventus on ollut asiakkaanasi?

– Juventus piti yhtenä kesänä jalkapallokoulua Naantalissa. Sain sähköpostilla kyselyn pelipaitojen painattamisesta Suomessa. Tuli tarkka tilaus ja seuran presidentti maksoi paikan päällä kortilla painatuslaskun. Samalla tavoin tuli myös aikoinaan Real Madrid asiakkaakseni.

Marjamäen hieno kokoelma on tärkeä osa Jannen omaa työ- ja keräilyhistoriaa, mutta eikö olisi hienoa, jos kokoelma olisi kaikkien ihailtavana esimerkiksi Kupittaan jäähallissa. Edes osa siitä. Tiedossa olisi urheilunälkäisille melkoinen nostalgiamatka palloilun historiaan.

Peliasujen painatus on muuttunut vuosikymmenien aikana

ETUSIVU