Kotimuseo Marelan isäntä Gabriel Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana       

SATAKUNTA / RAUMA – Unescon suojeluksessa oleva Vanha Rauma on täynnä toinen toistaan koristeellisempia puutaloja. Kalatoria vastapäätä sijaitseva Marela pysäyttää kulkijan tarkastelemaan rakennuksen yksityiskohtia tarkemminkin. Kaikesta näkee, miten tässä talossa on asunut eräs Rauman varakkaimmista porvareista. Kannattaa poiketa myös sisätiloihin ihastelemaan, millaista elämää laivanvarustaja Gabriel Granlund vietti perheensä kanssa yli 100 vuotta sitten.

Marela on säilynyt lähes sellaisenaan, millainen se oli Granlundin aikana. Nimi Marela tulee kiinteistön aikaisemmasta omistajasta 1700-luvun lopun Abraham Marelinin mukaan. Talon myöhempi omistajasuku Paqval laajensi rakennusta ja kiinteistölle kuuluvaa tonttia. Vuonna 1901 Marela siirtyi Gabriel Granlundin omistukseen.

Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana. Hänen aikakaudella alusten koot kasvoivat. Laivojen rakennusmateriaali vaihtui puusta teräkseen ja merimatkat pitenevät valtamerien taakse. Varakas mies ehosti kotinsa ulkonäköä. Rakennus sai nykyisen ilmeensä uusrenessanssivuorauksineen. Sisätiloja koristavat yhä Granlundien aikaiset koristeelliset kattomaalaukset ja Arabian valmistamat kakluunit.

Isä Granlundin kuoltua perheen pojat jatkoivat liiketoimintaa, mutta huonolla menestyksellä. Talo myytiin pakkohuutokaupassa vuonna 1907. Useiden omistajavaihdosten myötä talo siirtyi 1978 Rauman kaupungin omistukseen. Rakennukseen oli suunnitteilla liiketiloja, jotka olisivat pilanneet historiallisen ilmeen. Marela haluttiin säilyttää museotoimintaa varten.

Marelan nykyiset huonekalut eivät ole alkuperäisiä, mutta ne ovat hyvin samanlaisia, mitä oli Granlundien aikana. Arvokkaat kaakeliuunit ovat säilyneet. Marela ei ole pelkästään museo, sillä siellä järjestetään kaupungin edustustilaisuuksia. Kannattaa tutustua myös Marelan piha-alueeseen ja sen rakennuksiin.

KOTIMUSEO MARELA

Osoite: Kauppakatu 24, Rauma.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Kirstissä varttuneemmille vierailijoille tulee hymy huulille

LUE MYÖS: Kuuskajaskari elää uutta elämää – nyt kuka tahansa pääsee aistimaan entisen linnakesaaren tunnelmaa

LUE MYÖS: Kylmäpihlajan majakasta tuli mukava päiväretkikohde – siellä voi yöpyäkin

LUE MYÖS: Lönnströmin kotimuseo on ainutlaatuinen kotimainen nähtävyys

LUE MYÖS: Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen

LUE MYÖS: Vanha raatihuone on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Vanha Rauma on Unescon suojeluksessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.