Kylmäpihlajan majakasta tuli mukava päiväretkikohde – siellä voi yöpyäkin

SATAKUNTA / RAUMA – Kylmäpihlaja 15, lounas 3, näkyvyys yli 20 km. Kuulostaako tutulta? Ylen viidesti vuorokaudessa lähettämä säätiedotus merenkulkijoille on tullut radiovastaanottimista 1920-luvulta lähtien. Kylmäpihlaja on yksi rannikkosääasemistamme.

Kylmäpihlajan majakka valmistui vuonna 1953. Se on Suomen viimeinen miehitetyksi rakennettu majakka. Samalla se toimi myös luotsiasemana. Luotsin kuttereita voi nähdä vieläkin Kylmäpihlajan suojaisessa satamalaiturissa. Saattaapa silloin tällöin laiturissa nähdä Rajavartiolaitoksenkin aluksia, mutta majakkatyöntekijät poistuivat luodolta jo vuosia sitten. Majakka valoineen toimii kuitenkin yhä edelleen merenkulkijoiden turvana.

Kylmäpihlajan majakalle tuli tarvetta, kun laivaliikenne vilkastui sotavuosien jälkeen Raumankin merialueella. Aluksi turvaa toivat ankkuroidut majakkalaivat, kunnes tuli aika rakentaa kiinteä majakka. Kylmäpihlaja sijaitsee Rauman edustan saarista uloimpana. Sen jälkeen avautuu aava meri. Matkaa mantereelle on kymmenisen kilometriä.

Arkkitehtien Antero Pernajan ja Kaarina Tammisen suunnittelemasta Kylmäpihlajan majakasta tuli 32 metriä korkea ja luotsiasema. 12-kerroksisen majakkatorni vieressä on kaksikerroksinen huolto-osa. Tornissa olivat työntekijöiden asunnot, laitehuoneet ja varsinainen linssistö. Alkuaikoina majakassa oli niin sanottu nautofoni, sähköinen sumutorvi, jonka ääni kantautui kymmenien kilometrien päähän.

Rakennuksia varten louhittiin kalliota ja louhoskivistä saatiin materiaalia sataman aallonmurtajan rakentamiseen. Vesijohto tulee merenpohjaa pitkin kaupungista.

2000-luvun alussa Merenkulkulaitos myi Kylmäpihlajan Rauman kaupungille. Saari haluttiin avata matkailukäyttöön. Majakka- ja luotsirakennus muutettiin hotelliksi ja aseman keittiö, kahvila- ja ravintolatilat kunnostettiin. Majakan hotellihuoneet, 15 kappaletta, sijaitsevat tornissa. Vierailija pääsee myös kipuamaan majakkatornin näköalatasanteelle, josta avautuu komea näkymä kauas merelle. Omalla veneellä saapuvilta ei peritä laiturimaksua päivävierailujen aikana.

Rauman seurakunta rakennutti pienen kappelin, jota voi varata vihkimis-, ristiäis-, yms. käyttöön.

Kylmäpihlajan majakka on avoinna kesäaikana päivittäin vesibussin liikennöidessä saarelle sekä tilauksesta ryhmille myös touko- ja syyskuussa. Täältä löytyy tietoa saaristoliikenteen vesibussiaikatauluista.

KYLMÄPIHLAJAN MAJAKKA

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Kirstissä varttuneemmille vierailijoille tulee hymy huulille

LUE MYÖS: Kotimuseo Marelan isäntä Gabriel Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana

LUE MYÖS: Kuuskajaskari elää uutta elämää – nyt kuka tahansa pääsee aistimaan entisen linnakesaaren tunnelmaa

LUE MYÖS: Lönnströmin kotimuseo on ainutlaatuinen kotimainen nähtävyys

LUE MYÖS: Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen

LUE MYÖS: Vanha raatihuone on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Vanha Rauma on Unescon suojeluksessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.