Kuuskajaskari elää uutta elämää – nyt kuka tahansa pääsee aistimaan entisen linnakesaaren tunnelmaa

SATAKUNTA / RAUMA – Asento! Lepo! Asento! Taakse poistu! Tuttuja komentosanoja niille tuhansille varusmiehille, jotka ehtivät suorittaa varusmiespalveluksensa Kuuskajaskarissa.

Viimeiseksi jäänyt alokaserä astui palvelukseen tammikuussa 1996. Heidän jälkeensä Kuuskajaskari oli hetken niukasti miehitetty vartiolinnake, kunnes puolustusvoimien toiminta päättyi saarella kokonaan vuonna 2000. Entinen puolustuslinnake, merialueen suurin saari, myytiin Rauman kaupungille. Ajatus oli muuttaa saari matkailukäyttöön.

Kuuskajaskari on metsäinen saari, jossa on ollut vakituista asutusta jo vuosisatoja sitten, kauan ennen tykkien tuloa. Merimatkaa mantereelle on vain nelisen kilometriä. Talvisodan kynnyksellä syntyi tarve saaren linnoittamiselle. Kylmäpihlaja oli yksi vaihtoehto, mutta se katsottiin puuttomana olevan liian suojaamaton. Sen sijaan Kuuskajaskarissa puusto tarjosi näkösuojan. Saarella aiemmin asuneen kalastajan asuntoa voitiin rakentamisen aikana käyttää miehistön majoittamiseen.

Kuuskajaskariin rakennettiin ensivaiheessa tykkiasemia, ammusvarastoja, miehistösuojia, tulenjohtotorni, yhdyshautoja ja majoitustiloja sotilaille. Kävi kuitenkin niin, että sotavuosien aikana taistelut käytiin muualla. Kuuskajaskarissa oli rauhallista, koska sillä ei ollut osuutta talvi- ja jatkosodan puolustustaisteluissa.

Sotavuosien jälkeen saarella asui useita perheitä lapsineen varsin alkeellisissa olosuhteissa. Etenkin talvet ja kelirikkoajat olivat hankalia aikoja.

Olosuhteet paranivat vasta 1960-luvulla, kun linnakkeelle alettiin rakentaa kahtatoista rivitaloasuntoa ja kokonaan uutta kasarmia. Jälkimäisestä tulikin siihen aikaan varsin nykyaikainen. Rakennukseen tuli majoitustilat 200 hengelle, ruokasali, elokuvateatteri ja huolto- sekä toimistotiloja. Nyt punatiilinen kasarmirakennus on ongelma. Sen uusiokäyttö on ollut haasteellista. Rakennus on iso ja huonokuntoinen, mutta myös hyvin kallis purkaa.

Toimiessaan linnakkeena saari oli osa Turun Rannikkotykistörykmentin toimintaa. Nyt Kuuskajaskari on avattu vierailijoille. Vesibussit kuljettavat kesäkaudella kaupungista 40 minuutissa entisen linnakesaaren rantalaituriin. Kasarmielämä on vielä vahvasti aistittavissa. Saaren luontopolkua kiertämällä voi yhä nähdä entisaikojen sotilaskäyttöön tarkoitettuja rakennelmia tykkejä myöten.

Saarella voi myös ruokailla ja yöpyä. Wanha kasarmi on viihtyisä kahvila-ravintola, joka toimii linnakesaaren alkuperäisessä, mutta vuonna 2010 kunnostetussa kasarmirakennuksessa.

KUUSKAJASKARIN LINNAKESAARI

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Kirstissä varttuneemmille vierailijoille tulee hymy huulille

LUE MYÖS: Kotimuseo Marelan isäntä Gabriel Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana

LUE MYÖS: Kylmäpihlajan majakasta tuli mukava päiväretkikohde – siellä voi yöpyäkin

LUE MYÖS: Lönnströmin kotimuseo on ainutlaatuinen kotimainen nähtävyys

LUE MYÖS: Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen

LUE MYÖS: Vanha raatihuone on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Vanha Rauma on Unescon suojeluksessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.