Lönnströmin kotimuseo on ainutlaatuinen kotimainen nähtävyys

SATAKUNTA / RAUMA – Teresia ja Rafael Lönnströmin kotimuseo Raumalla on eräs maamme mielenkiintoisimmista matkailukohteista. Jo pelkästään tämä riittää syyksi vierailla Raumalla, vaikka pitsikaupunki tarjoaa paljon muutakin.

Lönnströmin kotimuseo on ennen kaikkea raumalaistuneen avioparin kodikas koti. Se on säilytetty siinä asussaan, millainen se oli tehtailijapariskunnan aikana. Huonekalut, koriste-esineet ja taideteokset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Koti pursuaa mielenkiintoisia yksityiskohtia, joten kannattaa varata riittävästi aikaa tutustumiskierrokseen.

Arkkitehti Jermo Laosmaan suunnittelema edustuskoti valmistui vuonna 1942. Talo sijaitsee perheyrityksen omistamien tehdasrakennusten kupeessa Syvärauman Kaivopuistossa. Lönnströmin tehtailijapariskunta halusi asua lähellä yhtiön tehtaita.

Kaksikerroksisen kodin alakerrassa sijaitsevat isännän työhuone eli Kapteenin huone, juhlasali, kahvisalonki, ruokasali ja arkiolohuone. Yläkerrasta löytyvät rouvan makuuhuone, vierashuone ja ylähalli. Yksi huone oli varattu Else Beckille. Hän oli Teresian siskontytär, joka asui ottotyttönä tätinsä luona.

Isäntä Lönnström ehti nauttia uudesta kodistaan vain vuoden verran. Hän kuoli jo 51-vuotiaana keuhkotautiin. Ennen kuolemaansa perhe ja yritys oli siirtynyt pääkaupunkiseudulta Raumalle.

Puoliso Teresia Lönnström eli pitkän elämän. Teollisuusneuvos kuoli vuonna 1986 91-vuotiaana. Hän jatkoi miehensä kuoleman jälkeen vielä pitkään tehtaiden pääomistajana ja toimi yhtiöiden johtokunnissa.

Rafael Lönnström taisteli sisällissodassa valkoisten joukoissa. Hän jäi sodan jälkeen armeijan palvelukseen edeten aina kapteeniksi asti.  Lönnströmien yrittäjäura alkoi jo itsenäisen Suomen alkuvuosina. Perustamansa tehtaan erikoisalaa olivat armeijan käyttämät ammukset ja sytyttimet. Sotavuosien aikana Lönnströmin Sytytin ja Ammus olivat suurin yksittäinen puolustusvoimien ampumatarvikkeiden toimittaja. Myöhemmin yhtiön tuotanto siirtyi sotateollisuudesta muun muassa vesijohtokalusteisiin, kuten hanoihin ja venttiileihin.

1970-luvulle tultaessa yrityksestä oli kehittynyt merkittävä metalliteollisuusyritys ja työnantaja. Vuonna 1972 yhtiön nimi muutettiin Lönnström Oy:ksi. Pian sen jälkeen Teresia Lönnström myi osake-enemmistönsä Huhtamäki-yhtiölle.

Lönnströmit keräsivät koti- ja ulkomaista taidetta. Huoneiden seiniä koristavat Pekka Ha-losen, Hjalmar Munsterhjelmin ja Venny Soldan-Brofeldtin maalaukset. Nähtävänä on myös kotimaisia design-esineitä, kuten Oiva Torikan, Tapio Wirkkalan ja Timo Sarpanevan taidelasia. Esillä on myös isännän komea asekokoelma.

Teresian perustama säätiö ylläpitää kotimuseota ja hoitaa siellä sijaitsevaa taidekokoelmaa. Jo Teresian aikana taloon lisättiin galleriasiipi taidenäyttelytilaksi, jonka kautta vierailijat ohjataan nykyisin varsinaisen kodin puolelle.

LÖNNSTRÖMIN KOTIMUSEO

Osoite: Syväraumankatu 41, Rauma.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kotimuseo Kirstissä varttuneemmille vierailijoille tulee hymy huulille

LUE MYÖS: Kotimuseo Marelan isäntä Gabriel Grandlund teki jättiomaisuuden laivanvarustajana

LUE MYÖS: Kuuskajaskari elää uutta elämää – nyt kuka tahansa pääsee aistimaan entisen linnakesaaren tunnelmaa

LUE MYÖS: Kylmäpihlajan majakasta tuli mukava päiväretkikohde – siellä voi yöpyäkin

LUE MYÖS: Rauman merimuseo tarjoaa vierailijalle kiehtovan elämyksen

LUE MYÖS: Vanha raatihuone on alkuperäisessä asussaan

LUE MYÖS: Vanha Rauma on Unescon suojeluksessa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.