Ritan kampaamo tuo varttuneemmalle rouvalle mieleen nostalgisia muistoja

POHJANMAA / PIETARSAARI – Malmin talo on Pietarsaaren tärkein museokohde. Rakennus oli aikoinaan laivanvarustaja ja kauppias Peter Malmin perheen yksityiskoti. Malmin talossa kerrotaan kaupungin merenkulun sekä Malmin kauppahuoneen historiasta.

Kierroksen jälkeen kannattaa suunnata museon piharakennukseen. Sinne on ikuistettu maalaiskauppa 1950-luvulta, työläisasunto, talonpoikaistupa, takilakamari sekä kampaamo. Jälkimmäisen on museolle lahjoittanut pietarsaarelainen kampaaja Irene Mattsson.

Rouva Mattsson avasi ensimmäisen oman kampaamonsa vuonna 1943 Herrholminkadun ja Raatihuoneenkadun kulmaan. Myöhemmin, kun Irene muutti perheineen uuteen kotiin Pinnonäsinkadulle, kampaamokin siirtyi Mattssonin kotiin. Varttuneempi väki muistaa vielä hyvin tämän paikan.

Mattsson toimi kampaajana Pietarsaaressa 1970-luvulle asti. Työuransa jälkeen hän säilytti ison osan kampaamostaan ja työvälineistään. Vuonna 2000 hän lahjoitti kokoelmansa Pietarsaaren kaupungille mahdollista museota varten.

Mattssonin aloittaessa kampaajana ei Pietarsaaressakaan ollut tarjolla alalle koulutusta. Irene aloitti oppityttönä eli kampaamon apulaisena 1930-luvulla. Eipä pikkukaupungissa muutenkaan ollut siihen aikaan montakaan kampaajaa ja parturia.

Viiden vuoden harjoittelun jälkeen tuli aika perustaa oma yritys.

Se oli aikaa, kun Mattssonin kampaamollakaan ei ollut varsinaisia aukioloaikoja. Töitä tehtiin, kuten muuallakin siihen aikaan, kuusi päivää viikossa. Vain sunnuntait olivat vapaat. Ajanvaraustakaan ei tunnettu, vaan asiakkaat tulivat silloin kuin heille sopi. Usein joutui odottamaan omaa vuoroaan.

Kampaajia alettiin kouluttamaan 1960-luvun lopulla. Vanhempien kampaajien, kuten rouva Mattssonin, piti suorittaa kisällikoe, jotta heillä olisi sama pätevyys kuin vastavalmistuneilla uusilla kampaajilla. Irene Mattssonin diplomi suoritetusta kokeesta kuuluu museon kokoelmiin. Nyt se on ripustettu museokampaamon seinälle ikään kuin alkuperäiselle paikalleen.

Kampaaja Mattssonin kokoelman esineet ovat 1930-luvun lopulta 1970-luvun alkuun. Nähtävän on muun muassa hiustenkuivain, sähköinen ondulointilaite eli kiharrin, hiustenpesutuoli, rullavaunu, hiussoljet sekä alumiiniset papiljotit.

RITAN KAMPAAMO

Osoite: Isokatu 2, (Malin talon sivurakennus) Pietarsaari.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Arktinen museo Nanoq on naparetkeilijä Pentti Kronqvistin perustama

LUE MYÖS: Malmin suku jätti lähtemättömän jäljen kaupunkiin – Malmin talo on nykyisin Pietarsaaren museo

LUE MYÖS: Runebergin tupa oli perheen kesäviettopaikka

LUE MYÖS: Simonsin 1950-luvun maalaiskauppa kertoo, millaista kyläpuodeissa oli entisaikoina

LUE MYÖS: Pietarsaaren vanha puutalokaupunginosa Skata on säästynyt purkamiselta

LUE MYÖS: Strengbergin Tupakkamuseo on ainoa lajissaan Suomessa – tupakka on olennainen osa Pietarsaaren historiaa

LUE MYÖS: Kansallisrunoilijamme Runeberg aloitti koulunkäynnin Westmaninmuorin tuvassa

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.