Tuomo Reponen selostaa salibandyn tärkeimmät ottelut – eikä se ole sattumaa

Selostajakaarti on Suomessa osin uudistunut, kun kokeneimmat konkarit ovat siirtyneet sivummalle. Uusi sukupolvi on tullut tilalle.

YLE:n monopoliasema murtui jo 1980-luvulla, kun kaupalliset radiokanavat yleistyvät. Juha-Pekka Jalon mustavalkoiset hehkutukset olivat jotain uutta ja ihmeellistä. Esikuvia tuleville selostajille. Niistä ajoista urheilutarjonta on maksukanavien ja suoratoistopalveluiden myötä kasvanut räjähdysmäisesti. Selostajille on tarvetta. Halukkaita, mutta kokemattomia on paljon tarjolla. Suurimmalla osalla ura jää lyhyeksi.

Sanoman OY:n omistama Ruutu-palvelu on maksullinen vaihtoehto. Urheilupuolella tarjonta on laaja. Lajikirjo on koripallosta ringetteen. Otteluita selostaa alan ammattilaiset, kuten Kristian Palotie, Tapio Suominen ja ehkä toistaiseksi vähemmän tunnettu Juhavaltteri Salminen. Vaikka jälkimmäisellä sykkii TPS-sydän vahvasti, se ei välity mitenkään Salmisen selostaessa TPS:n otteluita.

 

Maksullisilla kanavilla selostuksien lähtökohta on aina tasapuolisuus. Se antaa ammattimaisen vaikutelman. Näin toimitaan Ruudunkin eri lajien selostuksissa. Yksi laji tekee kuitenkin poikkeuksen.

Salibandyn F-liigan ottelut.

Välillä syntyy vaikutelma, että F-lligan ottelun selostajaksi on valittu kotijoukkueen intohimoisin kannattaja. Osalle heistä tunnelman luominen on samaa kuin huutamalla selostamista.

Onneksi on poikkeuksia. Yksi heistä on lajin pioneeri Tuomo Reponen. Ei ole sattumaa, että juuri hänelle lankeaa tärkeimpien salibandyotteluiden selostaminen.

Näin Reponen kertoi, kun Jälkipeli haastatteli kaveria muutama vuosi sitten.

Reposen selostajaura alkoi yllättäen. Pikku-Reponen oli jo selostanut kotona omia kuvitteellisia kiekkokierroksiaan. Unelma-ammatti oli kiehtonut pikkupojasta ja pihapeleistä alkaen. Kun hetki koitti, piti tarttua tarjottuun tilaisuuteen.

– Salibandyliitto striimasi A-junioreiden finaaleja. Kerroin heille, että jos tarvitsette selostajaa, olisin kiinnostunut kokeilemaan. Vastasivat puoli vuotta myöhemmin. Pyysivät selostamaan liigapeliä, kärkikamppailua SSV-Classic. Meinasi tulla löysät housuihin, kun mietin, onko tämä oikea paikka harjoitella. Oli kuitenkin niin kova hinku, että suostuin, muistelee Reponen nyt lukematon määrä otteluita selostaneena.

Alkujännitystä helpotti se, että Reponen tunnisti entuudestaan suurimman osan liigapelaajista, olihan hän itsekin pelannut liigatasolla. Tuomon vahvuus salibandyselostajana onkin juuri vankka lajituntemus.

Miehen meriittilistalle tuli ensimmäinen iso merkintä, kun Reponen sai selostaa kaikki kevään 2019 salibandyfinaalit. Vuosien myötä Reposen asiantunteva ja ennen kaikkea tasapuolinen ääni tullut tutuksi lajia seuraaville.

Salibandyn ohella Reposen työkuvaan on kuulunut myös Liigan jääkiekko-otteluiden selostaminen.

– Tykkään tehdä molempia äärimmäisen paljon. Olen seurannut pitkään molempia lajeja ja nautin niiden selostamisista. Ei ole vielä kertaakaan tullut tylsää tunnetta, että pitää lähteä töihin.

Kun selostushommat ovat lähteneet sujumaan, on Reposella töitäkin riittänyt. Kauden aikana kertyy noin 100 selostettua salibandy- ja jääkiekko-ottelua. Kun talvilajien kausi kestää vain syksystä kevääseen, otteluita on osunut Reposen selostettavaksi tiuhaan. Suositulla selostajalla vapaapäivät ovat jääneet vähiin.

– Talvella on tullut jopa useamman ottelun putkia peräkkäisinä päivinä. Siinä välissä on tullut ajeltua paljon kilometrejä ympäri Suomea. Selostuksista on tullut minulle kokopäiväistä työtä.

Selostajan työ ei rajoitu pelkästään ottelutapahtumien välittämiseen. Yksi ottelu vaatii tuntien etukäteisvalmistelun.

– Aloitan aamupäivällä taustojen tekemisen, tilastojen ja faktojen päivittämisen, mielenkiintoisten puheenaiheiden etsimisen. Soitan toisinaan valmentajille. Ottelusta riippuen taustatyöhön menee aina useampi tunti.

Reponen tietää, miten selostajan työ on paljon selostajan omaa persoonaa. Selostaja synnyttää seuraajissaan paljon tunteita.

– Palautetta tulee, mutta pitää osata poimia sieltä se, mikä on oleellista. Pääosin on tullut positiivista, mutta olen huono ottamaan kehuja vastaan. Pyrin tekemään hommat mahdollisimman hyvin. Olen myös kriittinen itseäni kohtaan, sillä haluan kehittyä koko ajan.

Reponen selostaa kanaville, joissa pitää olla tasapuolinen.

– Se ei ole minulle ongelma. Pyrin vain kertomaan sen, mitä kentällä tapahtuu. Jos minulla on jostakin tilanteesta mielipide, se ei tarkoita sitä, että olen jonkun puolella.

Reposen lajivalikoima on osoittautunut hyväksi. Lätkää seurataan paljon ja salibandy on niitä harvoja lajeja, joka on kasvattanut suosiotaan.

– Hienoa toimia näiden lajien parissa selostajan roolissa.

Hyvältä selostajalta vaaditaan sopeutumista ja erikoisten tilanteiden hallintaa. Kun jääkiekko-ottelussa rikkoutuneen pleksin vaihtaminen kestää parikymmentä minuuttia, pitää selostajalta löytyä varastosta paljon mielenkiintoista kerrottavaa.

– Eräs haastava tilanne toteutui kerran, kun unohdin kaiken tehdyn taustatyön kotiin. Onneksi sain tulostettua materiaalin ennen ottelua paikallisessa kirjastossa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!