TPS 100 vuotta – Elomon perheen kolme intohimoista lätkäjätkää

TPS 100 vuotta. Miika, Teemu ja Tommi. Siinä Elomon perheen pojat ikäjärjestyksessä vanhemmasta nuorimpaan. Yhteistä kaikille kolmelle veljelle on suuri intohimo jääkiekkoon. Eikä se ole mikään sattuma, sillä isoveli Miika luisteli jo 3-vuotiaana. Muut seurasivat tiiviisti perässä.

– Miikan tunnen parhaiten, kun olemme ikätovereita. Asuimme samalla alueella ja kävimme samaa koulua. Ystävyytemme alkoi jo nappulaikäisenä TPS:n luistelukoulussa ja seuran juniorijoukkueissa. Teemu on pari vuotta nuorempi. Tommi oli siihen aikaan vielä pikkupoika. Hän oli enemmänkin joukkueen maskotti pelimatkoillamme, kertoo Tuton nykyinen toimitusjohtaja Roope Paltta.

Jokainen Elomon pojista on kulkenut omia polkujaan. Välillä on pelattu samassa joukkueessa, välillä vastakkain. Yhteistä on kansainvälisyys. Kaikki kolme Elomon lätkäjätkää ovat kiertäneet maailmaa. Vaikka yhdellekään heistä ei avautunut lopullista taivaspaikkaa NHL:stä, on meriittilistalle kertynyt iso määrä mainetekoja.

Kaikkien veljien peliurat ovat nyt päättyneet, mutta jääkiekko ei ole jäänyt. Isoveli Miika toimii Tuton edustusjoukkueen päävalmentajana. Perheen kuopus Tommi on saman seuran A-nuorten toinen valmentaja. Elomon perheen keskimmäinen, Teemu, on Ruotsin 2. divisioonassa pelaavan Olofströms IK:n valmentaja.

Harmi, kun Kupittaan yleisö ei pääse seuraamaan lähietäisyydeltä, miten Miika Elomo eläytyy vaihtoaitiossa kiekko-otteluun. Silmistä suorastaan säkenöi suunnaton palo lajille.

– Miika kertoo lätkäjuttujaan yhä yhtä innokkaasti kuin aikoinaan yläasteen välitunnilla. Intohimo kiekkoon on säilynyt.

Miika kuului juniorivuosina Roopen kanssa TPS:n legendaariseen 77-syntyneiden ikäluokkaan. Kotimaassa ylivoimainen joukkue voitti arvostettuja turnauksia eri puolilla maailmaa. Pekka Karapuun valmentaman turkulaisjoukkueen taidot noteerattiin aina NHL:ssä asti. Harvasta jo D-junioreissa yhdessä pelanneesta joukkueesta on tullut yhtä paljon kovia pelimiehiä.

Aki Berg varattiin alhaisella varausnumerolla NHL:ään. Hänen ja Elomon ohella varattiin joukkueestamme myös Tomi Kallio, Marko Mäkinen ja Mikko Markkanen. Joukkueeseemme kuuluivat myös liigauran tehneet Ville Vahalahti, Aki Uusikartano, Jesse Saarinen, Tuomas Jalava ja Sami Salonen. Sarjatasoa alempana pelasivat Arto Ryömä, Juha Peltonen ja Santeri Kilkki.

Miika Elomon periksiantamattomuus tuli esiin jo ensimmäisessä liigapelissä, jossa nuori 17-vuotias pelaaja tuli ajetuksi ulos kaukalosta. Kuuma ottelu pelattiin Jyväskylässä. Loppuun asti pelaaminen merkitsi siirtymistä pukukopin puolelle. Vaikka valmentaja Vladimir Jursinovilta ei tullut suoranaisia moitteita, Elomon ura jatkui sillä kaudella Kupittaalla Kiekko-67 -joukkueessa, ei Artukaisissa.

Tinkimätöntä asennetta tarvittiin myös silloin, kun Miika, NHL:n ykköskierroksen varaus (Washington Capitals), suuntasi alle 20-vuotiaana rapakon taakse. Aika oli silloin tyystin toinen kuin nykyisin.

– Siihen aikaan ei ollut tukiverkostoa, joka pitää huolta nuoresta pelaajasta. Kielitaito oli jo silloin tärkeä. Miika oli hyvä koulussa ja hänellä ovat kielet aina olleet hallussa.

Ei edes värikkään peliuran päättyminen loukkaantumiseen lopettanut Miikan kiinnostusta lätkään. Kaksinkertaisen Suomen mestarin (HIFK, TPS) ura jatkui valmentajana, tosin Miikalle tyypilliseen tapaan, varsin värikkään alun jälkeen.

TPS:ssä A-junioreiden pääluotsi Miika Elomo korvasi pikakomennuksella liigajoukkueen valmentaja Kai Suikkasen. Vaikka alku näytti lupaavalta, ajautui Elomo myrskynsilmään. Perin nuori joukkue joutui tappiokierteeseen. Kun joukkueen kannattajat kävivät kuumina, päävalmentaja laittoi itsensä likoon ja puolusti esimerkillisesti pelaajiaan. Lopputuloksena olivat eräät Suomen kuuluisimmat valmentajapotkut.

Naapuriseura tarjosi rohkeasti Miikalle uuden mahdollisuuden. Elomo kiitti luottamuksesta ja nyt on menossa kolmas vuosi Tuton edustusjoukkueen päävalmentajana.

– Kyllä meille tulevien huippupelaajien kiinnostus perustuu Miika Elomoon, eli hyvään valmennukseen. Ei Tutossa olisi ilman Miikaa pelannut esimerkiksi Niklas Lucenius tai Petteri Nummelin.

Alba Volán Székesfehérvár, Tingsryds AIF, Aristan Temirtau, Herlev Eagles, Újpesti TE, HC Nové Zámky…Lista on pitkä Elomon perheen keskimmäisen Teemun edustamista seuroista. Lista eksoottistakin kiekkomaista on myös mielenkiintoinen: Unkari, Tanska, Ranska, Kazakstan, Slovakia ja Ruotsi.

– Teemun seurahistoria kertoo siitä, kuin tärkeä jääkiekko on ollut osa myös Teemun elämää.

Toki Elomon perheen todellisen kosmopoliitin uraan mahtuu myös yli 400 liigaottelua TPS:ssä ja Espoon Bluesissa. NHL-varauksesta (Dallas Star) huolimatta ei Teemulle kertynyt ainuttakaan ottelua maailman kovimmassa ammattilaissarjassa.

Mielenkiintoinen hetki koettiin keväällä 2016, kun Teemu siirtyi Mestis-joukkue Tuton kokoonpanoon. Joukkuetta valmensi hänen isoveljensä Miika Elomo. Nyt Teemun kiekkoura on ohi, mutta ehkä isoveljensä esimerkin innoittamana valmennustyö tuntuu kiinnostavan.

Elomon veljesten nuorimmainen Tommi on myös kulkenut nuoruusvuodet luistimet jalassa, vaikka pelilliset saavutukset eivät yllä aivan isoveljiensä tasolle. Perheen kuopuskin on kokenut kiekkokulttuuria muualla kuin Suomessa, kuten Italiassa ja Ruotsissa. Liigaotteluita ei kertynyt, mutta Mestis-otteluita (Hyvinkään Ahmat, KTJ) merkittiin tilastoihin liki 100.

Myös Tommin peliura on ohi, mutta valmennus kiinnostaa perheen kuopustakin. Tommi on tuttu näky valmentajaroolissa Tuton A-nuorten vaihtoaitiossa yhdessä Elmo Aittolan kanssa.

(Tämä haastattelu tehtiin syksyllä 2018. Sen jälkeen Elomon veljesten värikäs ura kiekkomaailmassa on edennyt muualla.)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!