Korsmanin talo on sisustettu 1950-luvun alun tyyliin

SATAKUNTA / PORI – Tänne kannattaa ottaa lapsetkin mukaan. Eikä tarvitse olla kiinnostunut vanhojen talojen korjausrakentamisesta, vaikka täällä saa siihenkin hyviä käytännönneuvoja. Korsmanin talo ja sen yhteydessä oleva rakennuskulttuuritalo Toivo on yhdistelmä peruskorjaamisen tietoa ja entisaikojen tunnelmointia.

Toivo opastaa vanhojen rakennusten kunnostamista, niin että talon arvo pysyy ja vanhat arvot säilyvät. Korjausneuvonnan avulla selviää, miten vanhoja taloja on perinteisesti kunnostettu perinteitä noudattaen. Toivossa selviää, millaisia materiaaleja on aikoinaan vanhoissa rakennuksissa käytetty.

Varvikadun ja Juhana Herttuankadun kulmatontilla sijaitsevat rakennukset ovat yli 100 vuotta vanhoja. Yksi tontin kahden kamarin ja keittiön asunnoista on nimetty Korsmanin perheen kodiksi. Siinä asuu kuvitteellinen porilaisperhe. Isä Olavi on virkamies. Hänen lisäksi talouteen kuuluvat äiti Kaarina, nelivuotias Tuula ja yksivuotias Pentti. Perheen koti on sisustettu 1950-luvun alun tyyliin.

Makuukamarissa on vanhempien makuupaikaksi tarkoitettu heteka. Perheen nuorimmainen nukkuu vielä pinnasängyssä. Sisko Tuula nukkuu keittiön tuolisängyssä. Päivällä keittiössä viettää aikaansa koko perhe. Hella lämpiää puuklapeilla. Perheen ensimmäinen sähköhella on kuitenkin jo hankittu. Vesi pitää hakea ulkokaivolta. Perheellä ei vielä ole jääkaappia. Onneksi on kellari käytössä. Sisävessaakaan ei ole. Ulkohuusi löytyy pihalta.

1950-luvun alussa Suomessa oli vielä pulaa kaikesta. Kahvikin oli kortilla. Keittiön kaapista löytyy kuitenkin jo kahvia ja eksoottista kaakaota. Korsmanin perhe on saanut ilmeisesti Amerikasta elintarvikkeita sisältävän paketin.

Korsmanin perheen piha-alue on viihtyisä. Lasten oli siellä turvallista leikkiä, koska se oli kaikilta reunoilta suljettu. Kadulle pääsi vain portista.

Tutustuminen rakennuskulttuuritaloon Toivo ja Korsmanin perheen kotiin on ilmainen.

KORSMANIN TALO

Osoite: Juhana Herttuankatu 15. Pori.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Juseliuksen mausoleumi on eräs Suomen komeimmista haudoista

LUE MYÖS: Luontotalo Arkissa eläimet vaikuttavat hämmästyttävän eläviltä

LUE MYÖS: Porissa sijaitsee mahdollisesti Suomen upein teatterirakennus

LUE MYÖS: Reposaari on rauhan tyyssija

LUE MYÖS: Rosenlew-museo tarjoaa nostalgisen matkan vuosikymmenien taakse

LUE MYÖS: Satakunnan Museo Porissa yllättää monipuolisuudellaan

LUE MYÖS: Satakunnan palomuseo Waluvaara kertoo tarinan palontorjunnan alkuajoista kohti tätä päivää

LUE MYÖS: Yyterin hiekkarannat halutaan pitää mahdollisemman luonnontilaisena

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.