Luontotalo Arkissa eläimet vaikuttavat hämmästyttävän eläviltä

SATAKUNTA / PORI – Luontotalo Arkissa voi katsoa karhua silmästä silmään. Suden irvistystä ja pedon teräviä kulmahampaita voi ihmetellä ihan läheltä. Porin luonnontieteellisen museon taitavasti erilaisiin maisemaosastoihin, dioraamoihin, asetetut eläimet vaikuttavat hämmästyttävän eläviltä.

Pohjoispuiston varrella sijaitseva Porin vanha puhelinlaitoksen kiinteistö on saanut uuden tarkoituksen. Vuonna 1928 valmistunut rakennus oli vuosikymmenien ajan teleliikenteen käytössä. Uuden toimitalon myötä Porin Telefooniyhtiö muutti nimensäkin Porin kaupungin puhelinlaitokseksi. Myöhemmin nimi vaihtui yksinkertaisempaan muotoon, Porin puhelin Oy.

Rakennusta ehdittiin vielä laajentaa, kunnes yhtiölle tuli muutto toisiin tiloihin. Samalla se antoi mahdollisuuden toteuttaa porilaisten luontoihmisten pitkäaikaisen toiveen. Kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokas rakennus peruskorjattiin perusteellisesti. Luontotalo Arkki sai näin asianmukaiset tilat.

Luontotalon toiminta perustuu perusnäyttelyyn ja useaan kertaa vuodessa vaihtuviin erikoisnäyttelyihin. Perusnäyttely keskittyy satakuntalaisen luonnon ja eläimistön esittelyyn. Pääpaino on 121 kilometriä pitkän Kokemäkijoen suistoalueen ja Selkämeren luonnon esittelyssä.

Kokemäenjoen suisto on Pohjoismaiden laajin. Maakunnan savinen ja tasainen maaperä on mahdollistanut noin kymmenen kilometrin laajuisen suistoalueen. Maankohoaminen ja joen tuoma liete muokkaavat maisemaan alituisesti. Suistoalue on myös lintubongareiden suosiossa, sillä alueella pesii toista sataa lintulajia.

Metsähallitus on koonnut mielenkiintoisen osaston Selkämeren kansallispuistosta. Nykytekniikan avulla voi vierailija tutustua kansallispuiston kohteisiin.

Luontotalo Arkki tunnetaan myös laajoista perhoskokoelmistaan. Niitä varten museossa on oma perhoshuone. Pääpaino on kotimaisissa lajeissa, mutta esillä on myös tropiikin perhosia.

LUONTOTALO ARKKI

Osoite: Pohjoispuisto 7, Pori.

KARTTA

Lue lisää

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.