Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

POHJANMAA / VAASA – Punaisen talon, Hannan tuvan, ohi ajaa helposti. Ihmekös tuo, kun Vaasan Västervikin kaupunginosa on täynnä muitakin viehättäviä omakotitaloja. Västervik ja viereinen Gerby on vaasalaisten mieluisa asuinpaikka. Nykyään alueella asuu noin 10 000 asukasta.

Hannan tupa on paikallisen kotiseutuyhdistyksen omistama silmäterä, joka on kunnostettu kotiseutumuseoksi.

Rakennus on saanut nimensä Johanna Gäddan mukaan. Hän asui vuosien ajan punaisessa 1800-luvun lopulla valmistuneessa tuvassaan. Myös Johannan vanhemmilla oli oma talo samassa pihapiirissä. Hannan kuoltua Gerby-Västervikin kotiseutuyhdistys sai tuvan haltuunsa ja vuokrasi tontin.

Hanna oli naimisissa Alfred Gäddan kanssa. Heille syntyi yksi poika, Anselm. Isä ja poika kuitenkin muuttivat työn perässä Amerikkaan monien muiden pohjanmaalaisten tavoin. Ensin lähti isä, joka kuitenkin palasi myöhemmin takaisin Suomeen. Poika Anselm jäi ja myös kuoli Yhdysvalloissa.

Hannasta tuli ”amerikanleski”. Niinpä hän oli itse elätettävä itsensä. Haaste oli iso, sillä maaseudulla ei ollut siihen aikaan suuremmin mahdollisuuksia nuoren naisen työllistyä.

Hannasta tuli pyykkäri, pesijätär, kuten monista muistakin Västervikin nuorista naisista.

Västervik sijaitsee muutaman kilometrin päässä Vaasan keskustasta. Kaupungista löytyi asiakkaita. Myös lähisaariston huviloissa asuvat porvarit tarvitsivat pesuapua. Varakkaat kaupunkilaiset hankkivat 1900-luvun alussa Västervikin seudulta kesämökkejä ja heidän avullaan kyläläiset saivat mahdollisuuden tehdä kausiluonteista työtä. Samalla oli tilaisuus luoda myös koko vuoden kestäviä työsuhteita. Talvella oli kuitenkin usein käveltävä kaupunkiin asti hakemaan pyykkikoreja.

Västervikin kylän lammen, Träsketin, pehmeä vesi soveltui mainiosti pyykinpesuun. Sen rannalla oli Hannan pesutuvan lisäksi muidenkin pyykkäreiden pesutupia.

Pyykkärin työ oli raskasta. Painavien pyykkikorien lisäksi oli haettava polttopuita veden lämmittämiseen. Vastapestyt pyykit huudeltiin lammessa, kuivatettiin, viikattiin ja vietiin takaisin kaupunkiin.

Hanna kuoli vuonna 1937. Tupa tyhjeni vuosien ajaksi. Kun Hannan ja Alfredin poika Anselm kuoli, tuvan omistus tontteineen siirtyi ensin Suomen valtiolle, sitten Vaasan kaupungille ja lopuksi tupa luovutettiin Gerbyn-Västervikin kotiseutuyhdistykselle. Se kunnosti huonoon kuntoon päässeen rakennuksen ja kalusti sen kyläläisten lahjoittamilla vanhoilla huonekaluilla. Hannan ja Alfredin hääkuva koristaa yhä tuvan seinää.

Hannan tupa on avoinna vain erikseen sopimalla.

HANNAN TUPA

Osoite: Västervikintie 282, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.