Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

POHJANMAA / VAASA – Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo, todetaan museon sivuilla. Paljon luvattu, mutta väitteelle tulee katetta, kun vierailee paikan päällä. Näyttelyitä on kolmessa eri kerroksessa.

Eivätkä esillä ole vain museon nimen mukaisesti autoja ja moottoreita, vaan paljon muutakin. Varttuneemmalle väelle on tarjolla nostalginen matka nuoruusvuosien aikakaudelle. Myös heille, jotka eivät ole vanhojen autojen erityisasiantuntijoita.

Jo nykyisen museon mielenkiintoinen perustaminen on tarinan arvoinen.

Vuonna 1981 perustettu Vaasan auto- ja moottorimuseo sijaitsi aikaisemmin muualla, Varastokadulla, mutta edessä oli muutto. Kaupunki myi silloiset tilat yksityiselle.

Klemettilän Myllykadulla C.J. Hartmanin rautakaupan punatiilinen varastorakennus oli jäänyt tyhjäksi yrityksen siirtäessä toimintansa muualle. Vuonna 1939 valmistunut varastorakennus siirtyi Vaasan kaupungin omistukseen ja se tarjosi sitä museotoimintaa pyörittäneelle Vaasan Veteraaniautoseuralle.

Ongelmana oli kiinteistön surkea kunto. Rakennus oli ollut vuosien ajan autiona. Ikkunat oli lyöty säpäleiksi, ovet potkittu rikki ja seinät töhritty spraymaalauksilla. Ylimmäinen kerros oli täyttynyt pulujen ulosteista. Kaupungin tekemä tarjous oli kuitenkin houkutteleva, sillä massiivisten kunnostustöiden jälkeen yhdistys saisi vastineeksi kiinteistön omistukseensa.

Kunnostustyöt alkoivat parinkymmenen hengen talkooporukalla vuonna 2006 ja kesällä 2010 avattiin ensimmäinen näyttely. Työ ei mennyt hukkaan, sillä museon kävijämäärät alkoivat olla isoja. Arvostusta tuli valtakunnallisestikin, sillä Automuseoiden neuvottelukunta valitsi Vaasan auto- ja moottorimuseon vuoden 2018 ajoneuvomuseoksi.

Ränsistyneen varastorakennuksen muuttaminen talkoovoimin museotoimintaa varten ei ollut helppoa. Peltikattokin piti kunnostaa ja lukematon määrä rikottuja ikkunoita piti uusia. Piha oli kuin kaatopaikka. Se putsattiin ja tasoitettiin. Viisikerroksisen rakennuksen kolme alinta kerrosta saatiin kunnostettua museotoimintaa varten.

Remontin kustannukset on katettu osittain avustuksilla, mutta suurimmaksi osaksi museon sisäänpääsymaksuilla, yhdistyksen jäsenmaksuilla sekä talvella autosäilytyksestä saaduilla tuloilla.

Kun museo on kolmessa eri kerroksessa, tarvitaan autojen siirtelyyn erikoisratkaisuja. Tätä varten suunniteltiin erityinen nostin, jolla alle 4,5 metriset autot voidaan nostaa toiseen kerrokseen.

Kolmanteen kerrokseen tavaraa nostetaan alkuperäisellä ikivanhalla hissillä. Museon ylimmäinen kerros onkin varattu muillekin kuin autoille. Vintaasi Vintti esittelee menneen ajan tunnelmaa. Kerroksessa on nähtävänä polkupyöriä, moottoripyöriä, lentokoneiden pienoismalleja, televisioita, radioita, vanha kauppa sekä parturiliike.

Vaasan moottoritehtaiden historiaa esittelee Wickström ja muut Vaasan moottoritehtaat -näyttely. Osasto muodostaa yhden Suomen kattavimmista maamoottorikokoelmista.

Museon vaihtuvat näyttelyt uudistuvat tasaisin välein. Suurin osa autoista on yksityisten omistuksessa, mutta omistajat ovat antaneet ne lainaan vierailijoiden ihasteltaviksi. Yhtenä vuotena oli teemanäyttelynä Brittiläisen autoteollisuuden nousu ja tuho, joka esitteli brittiautojen elinkaaren. Sen jälkeen oli vuorossa ranskalaiset, italialaiset ja saksalaiset automerkit. Ehkä seuraavaksi esittelyyn tulevat japanilaiset autot.

Vaasan auto- ja moottorimuseossa on useita autoharvinaisuuksia 1900-luvun alusta alkaen. Eräs on hevosvetoinen ambulanssi vuodelta 1909. Näytteillä on myös useita paloautoja.

Museon yksi harvinaisuus on purjelentokone Fauvel AV 36 C 1, joka on valmistettu 1950-luvun lopulla Saksassa. Pohjoismaissa on vain kaksi samanlaista konetta.

Vuoden 1909 Reo Runabout, hevoskärryjä muistuttava avoauto, on eräs museon helmistä. Kun Vaasan kaupunki täytti 400 vuotta, Ruotsin kuningas puolisoineen oli paikalla. Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia saivat nauttia arvoauton kyydistä oman kuljettajan ajamana.

VAASAN AUTO- JA MOOTTORIMUSEO

Osoite: Myllykatu 18, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.