Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

POHJANMAA / VAASA – Karl Hedman (1864-1931) oli vaasalainen lääkäri, mutta myös innokas taiteen ja antiikkiesineiden keräilijä. Historia oli lähellä hänen sydäntään. Opiskeltuaan Helsingin yliopistossa ja valmistuessaan lääkäriksi, hän palasi syntymäkaupunkiinsa. Hedman toimi Vaasan kaupunginlääkärinä vuoteen 1929 asti.

Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys perustettiin jo vuonna 1896. Hedman oli eräs yhdistyksen innokkaimmista jäsenistä ja oli tärkeä henkilö vaasalaisen museotoiminnan käynnistäjänä. Hedman oli Pohjanmaan museon johdossa vuodesta 1899 alkaen aina kuolemaansa saakka.

Hedman oli naimisissa Elin Hasselblattin kanssa. Pariskunta keräsi merkittävän taide- ja antiikkikokoelman. Kun heillä ei ollut perillisiä, he lahjoittivat arvokkaan kokoelmansa perustamalleen Hedmanin säätiölle vuonna 1931. Myöhemmin Vaasan kaupunki sai hallintaansa Hedmanin esineet ja taideteokset.

Pohjanmaan museo sai oman arkkitehti Eino Forsmanin suunnitteleman funkkistyylisen museotalon vuonna 1930. Rakennukseen valmistui arkkitehti Erik Kråkströmin piirtämä lisäsiipi vuonna 1967.

Hedmanin pariskunta saivat käyttöönsä museotalon ylimmän kerroksen kotina. Sinne sijoitettiin myös heidän taidekokoelmansa. Tohtori Hedmanilla oli tovin myös lääkärin vastaanottonsa samassa rakennuksessa.

Museon ylimmäistä kerrosta kutsutaan yhä Hedmanin kerrokseksi. Nykyään arvokas taidekokoelma on kaikkien museovieraiden ihailtavana. Nimet Ferdinand von Wright, Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Akseli Gallen-Kallela, Tyko Sallinen ja Helene Schjerfbeck kertonevat jo paljon, kuinka laadukkaasta taidekokoelmasta onkaan kyse. Kokoelmasta löytyy myös ulkomaista, lähinnä 1400-1600 -lukujen italialaista ja hollantilaista taidetta.

Pohjanmaan museon erikoisuus on sen monipuolisuus. Laadukasta tarjontaa on erilaisille museovieraille. Näyttelyasetteluun on panostettu ja lopputulos on näyttävä.

Yksi kerros on omistettu Vaasan kaupungin historialle. Vaasa 400 -näyttely kertoo rannikkokaupungin elämäntavoista ja elinkeinoista. Vaasan porvareista kehittyi vauraita laivanvarustajia ja kauppiaita. Puutavara ja terva kävivät kaupaksi ulkomaita myöten. Laivojen suuretessa ja maan kohotessa alukset rantautuivat Palosaaren rantaan varsinaisen kaupungin ulkopuolelle. Matalia kanavia pitkin tavaroita kuljetettiin satamasta lähemmäksi kaupunkia.

Vuoden 1852 tulipalo mahdollisti uudet suunnitelmat. Vanhan Vaasan tuhouduttua uusi kaupunki päätettiin rakentaa lähemmäksi merta Klemetsön niemelle, jossa satamat jo sijaitsivat. Siirto ei aluksi kaikkia vaasalaisia miellyttänyt, mutta uusi paikka vei voiton. Kymmenen vuotta tuhoisan tulipalon jälkeen ensimmäiset asukkaat saattoivat muuttaa uuteen Vaasaan.

Museon pohjakerros on varattu luonnontieteelliselle näyttelylle Terranovalle. Sana Terranova tarkoittaa uutta maata, Ostrobothnia Australis -yhdistyksen luonnontieteelliset, suomalaisten eläinten kokoelmat muodostavat näyttelyn perustan. Ja kun Pohjanmaalla ollaan jääkauden jäljet ja maankohoaminen on oleellinen osa näyttelyä. Merenkurkkukin kuuluu maailmanperintölistalle.

POHJANMAAN MUSEO JA TERRANOVA

Osoite: Museokatu 3, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

LUE MYÖS: Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.