Villa Strömsö on oikeasti olemassa – huvilaankin on mahdollista tutustuakin

POHJANMAA / VAASA – TV-ohjelma Strömsön seuraajille tiedoksi. Strömsö on oikeasti olemassa. Se sijaitsee Västervikin kylässä noin kymmenen kilometriä Vaasan keskustasta. Ja mikä parasta, alue on avoinna myös ulkopuolisille. Itse kuvauspaikkaan, Strömsön huvilaankin on mahdollista tutustua.

Svenska Ylen eniten katsottu ohjelma käynnistyi vuonna 2002. Tuskin silloiset Strömsön tekijät edes aavistivat, kuinka suosituksi ohjelmasarjasta tulisi myöhemmin. Sanonnan Ei mennyt ihan kuin Strömsössä tunnistavat nekin, jotka eivät ole juurikaan seuranneet suosittua Ylen sarjaa. Ohjelmassa tehdään erilaisia kodin askareita, kuten ruuanlaittoa, käsitöitä ja puutarhanhoitoa. Ja kaikki tuntuu sujuvan ilman epäonnistumisia.

Strömsö historia alkaa jo 1800-luvulta. Varakkailla kaupunkilaisilla oli mahdollisuus hankia perheilleen kesäviettopaikkoja Vaasan ulkopuolelta. Västervikin kylä sijaitsi lähellä, vain muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Kauppias ja ruukinpatruuna Adolf Grönberg rakennutti punaisen Strömsön huvilan vuonna 1852. Siitä tuli hänelle ja patruunan taloudenhoitajalle mukava lomapaikka.

Kauppaneuvos Grönberg joutui kuitenkin taloudellisista syistä luopumaan villastaan ja se siirtyi tupakkakauppias Jakob Fiinnilän omistukseen. Fiinnilän tytär meni naimisiin Harald Bouchtin kanssa ja huvila siirtyi Bouchtin suvulle useaksi vuosikymmeneksi. Bouchtit myivät tilan Mustasaaren kunnalle vuonna 1963.

Nykyinen Strömsö käsittää vain pienen osan siitä, mitä se oli aikoinaan. Rakennuksia on purettu ja muutettu. Tilaa on lohkottu useampaan kertaa. Lopulta alueen omistajaksi tuli Vaasan kaupunki, joka nyt vuokraa sitä pitkäaikaisella sopimuksella Ylen käyttöön. Vanha päärakennus Villa Strömsö toimii nykyään Ylen kuvauspaikkana.

Strömsön puistoalueelle on vierailijoille vapaapääsy.  Ympäristö hyvine uimarantoineen on vaasalaisten suosittu retkikohde. Huvilaan pääsee tutustumaan opastetuilla kävelykierroksilla ja erikseen varattavilla ryhmävierailuilla.

Lisätietoja opastetuista kierroksista sekä ryhmävierailuista löytyy osoitteesta: www.vaasa.fi/stromso-ryhmille

Niin ja…

Pohjanmaan museo haluaisi tehdä suositusta Strömsön villapaidasta museoesineen. Yksi sellainen, ohjelmassa neulottu alkuperäinen ensimmäinen paita, on tallennettu museon arkistoihin.

VILLA STRÖMSÖ

Osoite: Strömsöntie 16, Vaasa.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bragengårdenin ulkoilmamuseon erikoisuus on koristeellinen morsiustupa

LUE MYÖS: Hannan tupa on omistettu Västervikin pyykkäreille

LUE MYÖS: Vaasan Merimuseon parasta antia ovat upeat laivojen pienoismallit

LUE MYÖS: Meteoriihi kertoo katastrofista, joka tapahtui vuosimiljoonia sitten

LUE MYÖS: Pohjanmaan museo on monipuolinen – Terranova täydentää tarjonnan

LUE MYÖS: Vaasan työväenmuseo on omistettu Fanny Männistölle ja hänen tunnelmalliselle kodilleen

LUE MYÖS: Vaasan auto- ja moottorimuseo on maamme suurin yksityinen automuseo

LUE MYÖS: Vaasan Sotaveteraanimuseosta löytyy useita sotahistoriamme harvinaisuuksia

LUE MYÖS: Museona toimiva Wasastjernan talo säästyi katastrofilta

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.