TPS 100 vuotta – Kimmo Rintanen oli TPS:n menestysvuosien luotettava sotaratsu

TPS 100 vuotta. Mies, joka ei ole koskaan tehnyt itsestään suurta numeroa. TPS vaihtoaitiossakin Kimmo Rintanen jätti mesoamisen mielellään muille valmentajille. Turkulaisen menestysvuosien pelimies antaa tekojen puhua puolestaan. Ei siis ihme, että Rintanen on voittanut neljästi SM-liigassa herrasmiespelaajapalkinnon.

SM-liigassa saldona on kolme kultaa, kaksi hopeaa ja yksi pronssi. Rintanen valittiin kahdesti SM-liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Jääkiekkoleijonalle kertyi 86 miesten A-maaottelua ja niissä 15 maalia ja 41 tehopistettä. Seitsemät MM-kisat, joista kolme kitkeränmakuista hopeaa ja yksi MM-pronssi sekä Naganon olympiakisojen pronssimitali. Rintanen muodosti pronssiottelussa ketjun Jari Kurrin ja Esa Tikkasen kanssa.

Tähän päälle vielä nuorten Leijonien 18-vuotiaiden EM-pronssi. Kahdesti Sveitsin liigassa hopeaa, kahdesti valinta Sveitsin liigan parhaaksi pelaajaksi ja kerran valinta sarjan tähdistökentälliseen.

Kas, tässä tärkeimmät Rintasen 22 vuotta kestäneen pelaajauran saavutukset.

Turkulaisjoukkue oli pitkään rämpinyt Liigan pohjamudissa, kunnes Kai Suikkasen johdolla TPS voitti yllättäen Suomen mestaruuden keväällä 2010. Kultahuuma karisi kuitenkin nopeasti ja Turussa palattiin pikavauhdilla maan pinnalle. Mikään ei auttanut, ei valmentajien tiuhaan vaihtaminen, eikä edes Suikkasen paluu penkin taakse.

Vuonna 2015 alkoi kunnianpalautus.

Rintanen pyydettiin Sveitsin vuosien jälkeen takaisin Turkuun. Monet muutkin 1990-luvun hegemoniajoukkueen tähdet olivat jo liittyneet TPS:n organisaatioon. Useat seuran kultavuosien sotaratsut houkuteltiin mukaan. Näin 1990-luvun tähdet valtasivat avainroolit kaukalossa, vaihtoaitiossa ja kabineteissa.

Päävalmentajaksi värvättiin Ari-Pekka Selin. Antero Niittymäki palkattiin urheilutoimenjohtajaksi. Jani Kiviharju, Fredrik Norrena, Marko Kiprusoff ja tietysti Rintasen ketjukaveri Tomi Kallio kutsuttiin hätiin. Kun vielä seuralegenda Saku Koivukin liittyi mukaan seuraorganisaatioon, niin oltiin varmoja, että kunnianpalautus onnistuu.

Toisin kävi. Ei auttanut, vaikka Selin korvattiin Koivun ketjukaverilla Kalle Kaskisella.

Kun alkoi Kunniapalautus2.0, monet tutut miehet väistyivät, mutta ”Rintsi” jatkoi yhtenä liigajoukkueen apuvalmentajana. Hänen vastuullaan oli hyökkääjät.

Rintanen on Rauman ulkojäiden kasvatti. Hän edustaa sukupolvea, kun lapset harrastivat kaikkea mahdollista. Aikaa vietettiin ulkona päivittäin tuntikausia. Pikku-Kimmon kiekkoharrastus alkoi jo pikkunassikkana. Kun ura alkoi jo kolmivuotiaana ja päättyi yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin, ovat hokkarit olleet Rintasen jaloissa pitkään.

Ulkojäiden kortteliliigasta siirryttiin vähitellen seuratoimintaan. Rintanen kävi läpi Lukon juniori-ikäluokat voittaen muun muassa C-junioreiden Suomen mestaruuden. 17-vuotiaana lahjakas Rintanen pääsi ensimmäisen kerran Lukon edustusjoukkueeseen. Tyrkyllä oli saman aikaisesti muitakin raumalaisia lupaavia kiekkoilijoita, joista moni Rintasen tavoin teki lopulta hienon liigauran.

Rintasen ensimmäinen liigapeli Lukon paidassa oli Turussa Tepsiä vastaan. Esa Keskisen ketjussa laidoilla pelasi Rintasen lisäksi Pasi Saarela. Ensimmäinen liigamaali tuli myöhemmin Jokereita vastaan.

Rintasen neljä ensimmäistä liigavuotta meni Raumalla. Pisteitä kertyi hyvin luistelevalta nuorukaiselta siihen tahtiin, että Turussa heräsi kiinnostus. Syksyllä 1994 Rintanen edusti ensimmäistä kertaa Turun Palloseuraa.

Valmentaja Vladimir Jursinovin opit alkoivat mennä perille. Rintanen pääsi muun muassa pelaamaan kotimaisen kiekkohistorian klassikkosarjaa TPS-Jokerit. Kun vielä vuoden 1995 maailmanmestarit Koivu ja Jere Lehtinen lähtivät NHL:ään, Rintasen peliminuutit kasvoivat.

1990-luvun lopussa Rintanen lähti lyhyelle harharetkelle, mutta palasi Helsingin Jokereista takaisin Turkuun yhden kauden jälkeen. Ei ehkä olisi kannattanut lähteä, sillä Turussa oli alkanut Jortikan toinen kolmen mestaruuden suora. Lopulta kuitenkin Jortikan valmennuksessa ketju Kallio – Rintanen – Nurminen teki suomalaista kiekkohistoriaa. Elettiin aikaa, kun SM-liiga oli eräs Euroopan tasokkaimmista sarjoista.

Mestaruusvuosien jälkeen Rintanen suuntasi ulkomaille. Uusi pelipaikka löytyi Sveitsistä. Kloten Flyers sai nauttia suomalaisen taidoista peräti kymmenen vuoden ajan. Sveitsin pääsarjassakin pisteitä kertyi entiseen malliin. Rintanen keräsi sveitsiliäisseurassa 439 ottelussa 202 maalia ja 315 syöttöä, jotka oikeuttavat Klotenin seurahistorian pistepörssin kolmanteen sijaan. Viimeisellä kaudellaan 2011-2012 Rintanen edusti HC Luganoa.

Ennen lopullista lopettamispäätöstä Rintanen ei pelannut kauden 2012–2013 aikana kertaakaan. Syynä oli paha rannevamma, jonka johdosta pelaajaura tuli myös päätökseen. Jääkiekko ei kuitenkaan jäänyt, sillä Rintanen pyydettiin Klotenin apuvalmentajaksi.

Kun Rintasen kolmas valmentajakausi oli menossa, joukkueen päävalmentaja erotettiin. Samalla myös apuvalmentaja Rintanen sai lähteä. Turku ja TPS kutsui kokeneen sotaratsunsa kotiin. Seuraavat kuusi kautta vierähti TPS:n organisaatiossa, kunnes edessä oli jälleen muutto ulkomaille. Osoite oli tuttu, EHC Kloten, Sveitsi. Klotenin seuralegenda palasi joukkueen apuvalmentajaksi.

ETUSIVU