TPS 100 vuotta – Rauno Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän

(Ikitepsiläinen jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa 31.12.2019. Tämä haastattelu toteutui Ranen ollessa vielä mukana työelämässä TPS:n toimistolla)

TPS 100 vuotta. Rauno Sjöroos on nähnyt kaiken. ”Rane” on kävelevä tietopankki. Hän on hyvällä huumorilla varustettu herrasmies. Ranella on varmasti laajemmat verkostot kuin kellään. Häntä voisi kuvata sanalla ”liima”, joka on pitänyt seuran kasassa vaikeinakin vuosina. En tiedä, missä HC TPS olisi ilman häntä.

HC TPS:n ex-toimitusjohtaja Mika Eskolan edellä kerrotut sanat seuraikoni Sjöroosista allekirjoittaa moni.

Pelaajia on tullut ja mennyt. Vuosien myötä valmentajiakin on vaihdettu tiuhaan. Yksi on ja pysyy. HC TPS:n markkinointipäälliköllä Sjöroosilla on Turun suurin mustavalkoinen sydän.

Sjöroos on seurannut aitiopaikalta, miten jääkiekko on vuosikymmenien aikana muuttunut amatöörien puuhastelusta puoliammattilaisuuden kautta täysammattilaisuuteen. Oman jääkiekkouransa jälkeen 1980-luvun alkuvuosina Sjöroos siirtyi sujuvasti kaukalosta seuran toimiston puolelle.

Sjöroosin tehtäviin kuuluu markkinointi ja myynti sekä asiakassuhteiden hoito. Suurin haaste on ollut täyttää illasta toiseen, ensin Kupittaan, sitten Turkuhallin katsomot – myös silloin, kun oma joukkue pelaa huonosti.

Otteluiltoinakaan Rane ei juuri ehdi seuraamaan itse peliä. Kännykkä korvalla hallin käytävillä kulkeva mustaan pikkutakkiin sonnustautuva tyyliniekka on vuosien aikana tullut tutuksi. Moni pikku yksityiskohta on ottelun aikana markkinointipäällikön vastuulla.

Joukkueen mestaripelaajat ja -valmentajat ovat paistatelleet lehtien sivuilla, mutta ilman TPS:n piinkovaa markkinoinnin ammattilaista yksikään mestaruus ei olisi tullut Aurajoen rannoille. Nyt tehdään poikkeus, annetaan puheenvuoro ikitepsiläiselle Sjöroosille.

Muutaman vuoden takaiset seurahistorian vaikeat vuodet ovat vielä tuoreessa muistissa.

– Se oli henkisesti raskasta aikaa. Siinä auttoi se, että olin ollut kauan mukana ja nähnyt paljon. Kaikki eivät sitä kestäneet. Itsekin välillä mietin, miten jaksan.

Arvatenkin takarivissä viihtyvä TPS-ikoni ei suostu ottamaan kunniaa seuran vaikeista vuosista selviytymisestä.

– Ei tämä ole yhdestä miehestä kiinni. Kun oli taloudellisesti ja urheilullisesti vaikeat vuodet, löytyi turkulaisia, jotka ymmärsivät, että Tepsin tulee pelata jääkiekkoa huipputasolla. Turkulaiset yksityishenkilöt ja yritykset pelastivat meidät konkurssilta. Kiitos kuuluu heille. Ja seuroissa on paljon ihmisiä, jotka ovat olleet pitkään taustoissa mukana. Esimerkiksi edustusjoukkueen huoltaja Aarnion Matti on ollut pidempään kuin minä. Kiitos menee harvoin seuran talkoolaisille.

Miten työsi on muuttunut vuosikymmenien aikana?

– Koko yhteiskunta ja yritysmaailma ovat muuttuneet. Olosuhteet ovat nykyään aivan erilaiset. Nyt on enemmän asiakaspalvelua. Hallissa on aitioita, businessklubi ja ravintoloita. Ottelutapahtuma on enemmän viihdettä. Varttuneemmalle väelle peli on yhä tärkein. Yleisö on kuitenkin se, joka tuo halliin tunnelman. Iän myötä ja mitä kauemmin olen ollut mukana, omat tunteeni ovat rauhoittuneet. Mutta, jos on tiukka peli, niin elän liikaakin tunteella mukana. Jos ei ole tässä työssä tunnetakin, ei tästä tulisi mitään.

Mikä mestaruuksista on jäänyt parhaiten mieleen?

Hannu Jortikan ensimmäinen mestaruus 1989 oli tärkeä, koska sitä oli odotettu pitkään. Vuoden 1995 mestaruus Vladimir Jursinovin aikana oli myös hieno, koska silloin lähdettiin takamatkalta Jokereita vastaan. Ehkä 2010-mestaruus on sittenkin tärkein. Se tuli tosisynkän jakson jälkeen. Mestaruudella oli iso vaikutus koko organisaatiolle ja kannattajille.

Kuka valmentajista on jäänyt erityisesti mieleen?

– On vaikea nimetä vain yhtä. Raimo Määttänen toi liigamestaruuden lisäksi uuden harjoittelukulttuurin. Jortikan saavutukset ovat ainutlaatuiset. Jursinov toi paljon uutta ja erilaista valmennuskulttuuriin. Kai Suikkasen aikana joukkue oli henkisesti aivan ylivoimainen.

Kun toimii vuosikymmenien ajan media-arvoltaan Turun merkittävimmän joukkueen taustalla, kuulee ja näkee kaikenlaista. Sjöroos on saanut kokea kilpaurheilun ääripäät. Toisinaan on nautittu mestaruuksista, välillä on taistelu konkurssin partaalla. Kulisseissa on sattunut ja tapahtunut. Harmi, että Sjöroos tunnetaan herrasmiehenä, niinpä moni herkullinen tarina jää toistaiseksi vain sisäpiirin tietoon.

(Hieman yllättäen Sjönroos päätti siirtyä loppuvuodesta 2019 nauttimaan eläkepäivistään.)

Turun Toverien II divisioonan joukkuetta vahvistavat tällä kaudella Ilkka Laaksonen (vas.), Rauno Sjöroos, Matti Lindstedt ja Jukka Juhajoki. (Tuton arkisto)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!