Lentokoneista, sotahistoriasta ja ylipäätään ilmailusta kiinnostuneille kotimainen tarjonta on poikkeuksellisen laaja. Suomessa on useita lentämiseen erikoistunutta museota. Ei tarvitse olla edes alan asiantuntija, vaan ilmailumuseot sopivat kaikille ja kaikenikäisille. Monet niistä ovat oivia perhekohteitakin. Alla on komea kattaus kotimaan monipuolisesta ilmailutarjonnasta…
1. Suomen Ilmailumuseossa esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä
VANTAA – Lentokoneista ja ilmailusta kiinnostuneen taivas! Suomen Ilmailumuseo lähellä Helsinki-Vantaan lentokenttää tarjoaa herkullisen elämyksen. Jo pelkästään esille asetettujen koneiden määrä on hämmästyttävä. Vantaan Aviapoliksessa sijaitseva Suomen Ilmailumuseo kestää vertailun muun Euroopan vastaaviin…
2. Suomen Ilmavoimamuseon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa
JYVÄSKYLÄ – Tikkakoski on taajama Jyväskylän pohjoisosassa. Se tunnettaan lentokoneista sijaitseehan täällä Jyväskylän lentokenttä sekä Suomen puolustusvoimien Lentosotakoulu. Mikä onkaan sopivampi paikka Suomen Ilmavoimamuseolle (ent. Keski-Suomen Ilmailumuseo). Ei tarvitse olla järin kiinnostunut lentokoneista, niin silti vierailu Tikkakosken ilmailumuseossa kannattaa. Museon anti on kansainvälisestikin huippuluokkaa…
3. Karhulan Ilmailukerhon Lentomuseo
KOTKA – Kotkan Kymin lentokenttä oli sotavuosina suomalaisten sotilaskoneiden tukikohta. Hävittäjälentolaivueen 34:n tehtävänä oli suojata Messerschmitt Bf 109 -koneilla Etelä-Suomen rannikkoa ja erityisesti Kotkan kaupungin satamaa. Lentotekniikka Killan pystyttämä muistomerkki muistuttaa kentän sota-ajan toiminnasta…
4. Karjalan ilmailumuseo poikkeaa muista ilmailumuseoista
LAPPEENRANTA – Harvassa suomalaisessa kaupungissa lentokenttä sijaitsee näin lähellä kaupungin keskustaa. Lappeenrannan kenttä on perustettu jo itsenäisyytemme alkutaipaleella, aikana, jolloin kaupunki oli vasta kasvamassa. Lentokoneet valtasivat tsaarin ajan ratsuväen harjoitusalueen…
5. Hanssin-Jukka oli ruotsalaisten lahja Suomen Ilmavoimille
Von Rosenin poika Carl Gustav jatkoi isänsä perinteitä lahjoittamalla ruotsalaisten kansankeräyksen avittamana Suomen ilmavoimille Douglas DC-2 -kuljetuskoneen. Alkuperäinen tarkoitus oli löytää sopiva pommituskone, mutta sellaista ei ollut juuri silloin tarjolla. Sopivin kone löytyi Hollannista. Lentoyhtiö KLM:ltä vapautui amerikkalaisvalmisteinen DC-2. Kone nimettiin puukkojunkkariperinteen mukaisesti Hanssin-Jukaksi…
6. Päijät-Hämeen ilmailumuseosta löytyy harvinaisuuksiakin
ASIKKALA – Kaikki sai alkunsa Vesivehmaalla, kun Suomi valmistautui sotaan. Vesivehmaan lentokentän rakentaminen aloitettiin kesällä 1939. Vuotta myöhemmin lentokenttiä oli rakennettu maahamme jo useita. Toukokuussa 1940 laskeutui Vesivehmaan kentälle ensimmäinen ilmavoiminen lentokone Fieseler Storch ST-113…
7. Jämin ilmailuperinnemuseoon on tallennettu purjelennon alkeiskone Harakka II
JÄMIJÄRVI – Jämin pienen ilmailuperinnehuoneen tilasta ison osan vie hienosti tehty maastomalli alueesta ja rakennuksista vuosikymmenien takaa. Paljon on tapahtunut muutoksia vuosien aikana. Jämistä on tullut eräs Suomen suosituimmista purjelentokeskuksista…
8. Hallinportin Ilmailumuseo on täynnä suomalaista sotahistoriaa
KUOREVESI – Hallinportin Ilmailumuseossa on rasvan ja öljyn tuoksuinen tekemisen meininki. Lentotekniikan Killan ylläpitämä museo on erikoistunut ilmailutekniikkaan ja lentokaluston entisöimiseen. Täällä on nähtävänä vanhoja lentokoneita, joista osa on ainutlaatuisia koko maailmassa…
9. Karhumäen veljesten wanha konttori
KUOREVESI – Miten tänne on voitu rakentaa tasaista maastoa edellyttävä lentokettä? Se tulee lähinnä mieleen, kun katselee Kuoreveden mäkisiä maastoja. Karhumäen veljekset olivatkin löytäneet Hallinkankaalta lentokentäksi sopivan paikan ilmasta käsin lentämällä kerran alueen yli. Veljekset Karhumäki Oy teki Suomen puolustusvoimien kanssa sopimuksen lentokonetehtaan rakentamisesta Kuoreveden Halliin 1939…