Alvar Aallon kädenjälki näkyy eri puolilla Suomea

Osa vierastaa Aallon mahtipontisuutta, osa arvostaa hänen taitoaan liittää luonto ja ihmisen kädenjälki toisiinsa.

Helsingin Munkkiniemessä sijaitsevassa Alvar Aallon ateljeessa ja museoksi muutetussa kotitalossa vierailee enemmän ulkomaalaisia kuin suomalaisia. Ehkä Aalto on meille liian tuttu ja arkipäiväinen. Tuotteliaan arkkitehdin aikaansaannoksia on maassamme runsaasti. Ulkomaalaisille Suomeen saapuville arkkitehtiopiskelijoille Aallon modernismi edustaa skandinaavista eksotiikkaa. Suomalaisen arkkitehdin suunnittelemista kohteista on tullut suosittuja nähtävyyksiä ja matkailukohteita.

Alvar Aalto -kierros kannattaa aloittaa Jyväskylästä, Alvarin nuoruusmaisemista. Kaupungin ympäristöstä löytyy runsaasti arkkitehdin tuotantoa varhaisvuosilta lähtien. Alkuun pääsee, kun käy ensin kysymässä vinkkejä Jyväskylän matkailuneuvonnasta.

Aalto valmistui ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta vuonna 1916. Sen jälkeen alkoivat arkkitehtiopinnot Helsingissä. Aalto palasi takaisin kotikaupunkiinsa perustaen sinne oman arkkitehtitoimiston vuonna 1923. Seuraavana vuonna hän avioitui työkaverinsa Aino Marsion kanssa.

Valtakunnallisesti eräs tärkeimmistä Alvar Aalto -kohteista on Jyväskylässä arkkitehdin mukaan nimetty museo. Itse rakennus on Aallon suunnittelema. Museossa on pysyvästi esillä arkkitehdin elämästä kertova näyttely. Jos reissu Jyväskylään tapahtuu kesällä, kannattaa vierailla myös Säynätsalossa sijaitsevassa Aaltojen kesäpaikassa, Muuratsalossa. Se oli arkkitehdin oma koetalo, jossa hän testasi erilaisia materiaaleja.

Vuonna 1927 Aallon perhe muutti Turkuun. Muuton syynä oli Alvar Aallon voittama arkkitehtikilpailu. Lounais-Suomen Maalaistentalo ei jäänyt Turussa ainoaksi. Vuonna 1930 valmistui Turun Sanomien toimitalo. 1930-luvulla valmistui myös Paimion parantola, jota pidetään Aallon funktionalistisen kauden onnistuneimpana rakennuksena. Se on kansainvälisesti eräs Aallon tunnetuimmista töistä.

Turku-vuosien aikana Aalto alkoi kehittää yhdessä huonekalutehtailija Otto Korhosen kanssa klassikoiksi nousseita huonekaluja. 1920-luvulla alkanut tuotanto jatkuu yhä. Yhteistyön tuloksena syntyi muun muassa kuuluisa Paimio-tuoli. Aallon huonekalujen markkinointiin ja myyntiin perustettiin myöhemmin vuonna 1935 Artek-myymäläketju.

Aallot muuttivat suurempien haasteiden perässä Turusta Helsinkiin vuonna 1933. Pääkaupungista löytyy parikymmentä Aallon suunnittelemaa kohdetta. Eräs mielenkiintoisimmista on arkkitehtiperheen Munkkiniemen Riihitiellä sijaitseva omakotitalo. Siitä tuli nelihenkisen perheen koti vuosikymmenien ajaksi. Vaikka Riihitien talo valmistui jo yli 70 vuotta sitten, vaikuttaa se yhä ajattomalta. Alvar vastasi rakennuksen suunnittelusta ja hänen vaimonsa Aino ideoi sisustuksen.

Alvar Aallon kuoleman jälkeen (1976) arkkitehdin toinen vaimo Elissa asui Riihitiellä vuoteen 1994. Hänen kuolemansa jälkeen Aaltojen koti on toiminut sisustusta myöten kotimuseona.

Maineen kasvaessa ja töiden lisääntyessä Aallot rakennuttivat pienen matkan päähän Tiilimäkeen ateljeerakennuksen. Sekin on avoinna yleisölle. Lähes U-kirjaimen muotoinen rakennus muodostuu kahdesta siivestä. Toisessa oli työskentelytilat useammalle arkkitehdille. Toinen erillinen ateljeesiipi oli Alvarin omassa käytössä.

Alvar Aallon kuoleman jälkeen Tiilimäen tiloissa toimi vaimo Elissan johtama arkkitehtitoimisto. Nyt ateljeerakennuksessa työskentelee Alvar Aalto Säätiö, joka vastaa myös museotoiminnasta.

Alvar Aalto ystävystyi Ahlströmin teollisuussukuun kuuluneen Maire Gullichsenin kanssa. Hän oli intomielinen taiteen mesenaatti ja rahoittaja. Maire antoi ystävälleen Alvarille vapaat kädet suunnitella Gullichsenin perheelle talo Noormarkkuun. Raha ei ollut esteenä. Tuloksena oli omalle aikakaudelle ainutlaatuinen moderni koti, Villa Mairea. Se on avoinna yleisölle vain sopimuksesta. Ahlströmien kanssa tehdyn yhteistyön tuloksena syntyi useita yhtiön teollisuus- ja asuinrakennuksia.

Helsingissä Töölönlahden rannalla sijaitseva Finlandia-talo on eräs Aallon kiistellyimmistä kohteista. Akustiikka ei ole paras mahdollinen. Eniten pärinää on kuitenkin synnyttänyt pohjoisen pakkasessa käyristyneet marmoripinnoitteet. Italia ja Carraran marmori oli Aallolle tärkeä innoituksen lähde. Jos Aallon suunnitelma Töölönlahden rakentamisesta olisi lopullisesti toteutettu, olisi Helsinki kovin erinäköinen. Marmorijättiläisistä vain Finlandia-talo valmistui.

Seuramaalla Alvar Aallon kädenjälkiä kohteelta toiselle, voi samalla tehdä aikamatkan itsenäisen Suomen historiaan. Akateemikon suunnittelemat työt ajoittuvat ajalle, jolloin Suomi koki nousu- ja laskukaudet, sotavuodet sekä kehittymisen hyvinvointivaltioksi. Lähes jokainen suomalainen on ollut tavalla tai toisella kosketuksissa Aallon elämäntyöhön. Hänen muotoilemansa Savoy-maljakko löytyy useita suomalaisista kodeista. Moni vielä muistaa, miten hänen kuvansa oli ikuistettu Suomen 50 markan seteliin.

Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia

Aalto suunnitteli lukemattomia kohteita julkisista rakennuksista yksityiskoteihin, ulkomaita myöten. Alla on lueteltu vain osa tunnetuimmista kohteista.

Viipurin kaupunginkirjasto

Lounais-Suomen Maalaistentalo, Turku

Turun Sanomien toimitalo

Paimion parantola

Villa Mairea, Noormarkku

Teknillinen korkeakoulu, Otaniemi
Lakeudenristi, Seinäjoki

Enso-Gutzeitin pääkonttori, Helsinki

Rovaniemen asemakaava ja kaupunginkirjasto

Ravintola Savoyn sisutus, Helsinki

Kansaneläkelaitos, Helsinki

Kulttuuritalo, Helsinki

Finlandia-talo, Helsinki

Rautatalo, Helsinki

Sähkötalo, Helsinki

Akateeminen kirjakauppa, Helsinki

Muuramen kirkko

Kolmen Ristin kirkko, Imatra

Ristikirkko, Lahti

Villa Tammekan, Tartto

Essen oopperatalo, Saksa

Alvar Aallon elämä

1898 Syntyi Keuruulla

1903 Muutto Jyväskylään

1916 Ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta

1923 Oma arkkitehtitoimisto

1924 Avioliittoon Aino Marsion kanssa

1927 Muutto Turkuun

1933 Muutto Helsinkiin

1936 Riihitien talo valmistui

1949 Aino kuoli

1952 Avioliittoon Elissa Mäkiniemen kanssa

1954 Tiilimäen ateljee valmistui

1973 Jyväskylän Alvar Aalto -museo avattiin

1976 Alvar kuoli, haudattiin Hietaniemen hautausmaalle

1994 Elissa kuoli

2002 Riihitien talo avattiin yleisölle

Alvar Aallon ateljee on kuuluisan arkkitehdin kohteista eräs suosituimmista

HELSINKI – Sopiihan teille, että opastus pidetään englanniksi, kysyy Helsingissä sijaitsevan Alvar Aallon ateljeen opas. Sopiihan se, sillä siihen on painava syy. Enemmistö kuuluisan arkkitehdin kohteiden vierailijoista on ulkomaalaisia. Näin myös Alvar Aallon Munkkiniemen ateljeessa. Toki tarvittaessa opastus hoituu muillakin kielillä, mutta englanti sopinee useimmille…

Alvar Aallon Riihitien kotitalossa on säilynyt alkuperäinen tunnelma 

HELSINKI – Aallot muuttivat suurempien haasteiden perässä Helsinkiin 1933. Pääkaupungista löytyy parikymmentä Aallon suunnittelemaa kohdetta. Eräs mielenkiintoisimmista on arkkitehtiperheen omakotitalo Munkkiniemen Riihitiellä. Siitä tuli nelihenkisen perheen koti sekä myös arkkitehtitoimiston tila vuosikymmenien ajaksi. Vaikka Riihitien talo valmistui jo yli 70 vuotta sitten, vaikuttaa se yhä ajattomalta. Alvar vastasi rakennuksen suunnittelusta ja vaimonsa Aino ideoi sisustuksen…

Paimion parantola on Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista eräs hienoimmista

PAIMIO – Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola on funktionalismin huipputeos. Mäntymetsä, vihreät nurmikot ja värikkäät istutukset johdattavat valkoisena hohtavan rakennuksen luo. Sisäänkäyntiä kohti kapeneva piha ottaa vierailijan syliinsä. Aallon funktionalismin pääelementit, valo, ilma ja aurinko, ovat aistittavissa. Hygienian ohella ne olivatkin aikoinaan ainoat keinot taistelussa tappavaa tuberkuloosia vastaan.

Alvar Aalto -museo on suljettu peruskorjauksen vuoksi kesään 2023 saakka

JYVÄSKYLÄ – Mestariarkkitehdille omistettu museo esittelee kuuluisan arkkitehdin tuotantoa. Esillä on muun muassa runsaasti Alvar Aaltoon liittyvää esineistöä huonekaluista valaisimiin. Kokoelmien helmiä ovat useat alkuperäiset pienoismallit ja piirustukset…

Suomen kuuluisin kesäasunto – Alvar Aallon koetalo Muuratsalossa

SÄYNÄTSALO / JYVÄSKYLÄ – Kuuluisan arkkitehdin Alvar Aallon Muuratsalon kesäasunto on yhä yksityiskäytössä. Viitoitusta perille ei siis ole. Kesäasunto ei ole täysin suljettu yleisöltä, sillä tutustumaan pääsee oppaan johdolla. Ennakkovaraus tarvitaan…

Alvar Aallon Kauttuan Terassitalon yksi asunto on avoinna kaikille

EURA – Arkkitehti Alvar Aalto sai lähes vapaat kädet. Hänen tehtävänään oli vuonna 1937 suunnitella Kauttuan ruukkialueen kaavoituksen ja täydennysrakentamisen A. Ahlström -yhtiön tilaamana. Alueesta haluttiin tehdä modernin arkkitehtuurin näyttämö. Ensimmäisenä alueelle valmistui Terassitaloksi nimetty ”portaaton kerrostalo” vuonna 1938…

Villa Mairea on Alvar Aallon suunnittelema Maire ja Harry Gullichsenin koti

NOORMARKKU – Noormarkun kuuluisinta rakennusta Alvar Aallon suunnittelemaa Villa Maireaa ei ole juurikaan viitoitettu mitenkään. Syykin on ilmeinen, sillä Villa Mairean sisätiloissa on eräs Suomen arvokkaimmista yksityisistä taidekokoelmista. Maire ja Harry Gullichsen eivät valinneet Aaltoa pelkästään hänen maineensa vuoksi, vaan pariskunta oli myös Alvar ja Aino Aallon hyviä ystäviä. Heitä kaikkia yhdisti modernismin abstrakti ilmaisu. Arkkitehtipari sai lähes vapaat kädet toteuttaa luksusasuintalo…

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.