Adolf Ivar Arwidssonin muistomerkki (Harri Kivijärvi)

Urho Kekkosen hautamuistomerkki Hietaniemen hautausmaalla, presidentti Paasikiven muistomerkki Itä ja Länsi Helsingin Kampissa, Runeberg, Lönnrot, Snellman Turun yliopiston päärakennuksen edustalla Turun Yliopistonmäellä, Kirkonrakentajat Killi ja Nalli Raisiossa.

Modernista tyylistään tunnettu kuvanveistäjä Harry Kivijärvi (1931-2010) oli eläessään eräs tunnetuimpia nykyajan kuvanveistäjiämme. Pro Finlandia -mitalilla palkitun Kivijärven järkälemäiset ja usein sileäpintaiset kivityöt sekä kivipaaseista tehdyt modernit sommitelmat ovat monelle tuttuja taideteoksia.

Kivijärven aikoinaan keräämä taidekokoelma on myös mittava. Se koostuu useista taiteilijan omista töistä sekä Kivijärven hankkimista muiden merkkitaiteilijoiden arvokkaista teoksista. Niitäkin on kymmenittäin. Kokoelma on lahjoitettu Mäntän Gösta Serlachiuksen taidesäätiölle.

Eräs Kivijärven tunnetuimmista töistä sijaitsee Turun Tuomiokirkkopuistossa lähellä Aurajokirantaa. Muistomerkki on omistettu Adolf Ivar Arwidssonille (1791-1858), suomalaiselle poliittiselle kulttuurivaikuttajalle ja kiihkeälle maamme itsenäisyyden puolestapuhujalle.

”Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme halua tulla, olkaamme siis suomalaisia”.

Kuulostaako tutulta? Erityisesti juuri nämä sanat liitetään Arwidssoniin Suomen ollessa Venäjän vallan alla. Hän oli suomalainen poliitikko, kirjailija, runoilija, historiantutkija ja sanomalehtimies sekä ennen kaikkea merkittävä suomalaisen kansallisen identiteetin herättäjä.

Padasjoella syntynyt Arwidsson meni kannanotoissaan niin pitkälle, että hän joutui vallankumouksellisten ajatustensa johdosta muuttamaan Ruotsin puolelle saaden myös Ruotsin kansalaisuuden. Arwidsson vieraili Suomessa vuonna 1858, mutta matkasta tulikin hänelle henkilökohtaisesti kohtalokas. Hän kuoli matkansa aikana ja tuli haudatuksi Viipuriin.

Turun Tuomiokirkkopuiston Harry Kivijärven veistämä Arwidssonin harmaagraniittinen muistomerkki paljastettiin vuonna 1970. Kyse ei ole näköispatsaasta, sillä kahden pystykiven välissä sijaitseva ihmisfiguurikin on symbolinen.

”Adolf Ivar Arwidsson yritti herätellä ja kehittää kansallishenkeä autonomisessa Suomessa 1800-luvun alussa. Hän oli Lönnrotin ohella toinen merkittävä suomalainen kansallisrunouden kerääjä ja tutkija. Kivenkäsittelytaidoistaan erittäin tunnetun kuvanveistäjä Harry Kivijärven graniittiteoksessa “aamuruskon mies” siirtää valonsäteen avulla taantumuksen raskasta vastusta symboloivia kivipaasia, ilmentäen Arwidssonin valistuksellisen ja yhteiskunnallisesti tärkeän tehtävän haasteellisuutta.” (Turun Museokeskus)

Kesäisin Tuomiokirkkopuistossa järjestetään teemallisia musiikkitapahtumia.

ADOLF IVAR ARWIDSSONIN MUISTOMERKKI

Osoite: Tuomiokirkkopuisto, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.