Turkulaisen salibandyn värikäs historia

ETSINTÄKUULUTUS! Jälkipeli tallensi taannoin Turun alueen lajilegendojen värikkäitä muistoja – ajalta, kun salibandytoiminta virisi Turussa ja naapurikunnissa. Ääneen pääsivät Antti Vääri, Tomi Aaltonen, Vesa Vuorinen, Janne Aho, Jarno Johansson, Tomi Auremaa, Ray Backman, Tapio Mäkelä, Jani Penttilä, Mikko Reuna, Aki Koskinen ja seuroista Turun Kauniit ja Rohkeat sekä Paimion Ruoska.

Nyt olisi aika tallentaa lisää ennen kuin muistot katoavat. Tarvitaan apuja eli ketkä uranuurtajahenkilöt tai mitkä seurat tulisi nostaa esille. Kerro vinkkisi.

Nyt olisi aika tallentaa lisää ennen kuin muistot katoavat…

Antti Vääri

Eräs salibandyn pioneeri Turun alueella, Antti Vääri, ei suuremmin esittelyjä kaipaa. Silloinen nuorimies tarttui oikeaan salibandymailaan ensimmäisten joukossa. Olin Urheilu-Hansassa töissä ja sinne tuli ensimmäiset salibandymailat myyntiin syksyllä 1991. Prostickeja, varreltaan valkoisia, missä oli vihreä tai pinkki lapa…

Tomi Aaltonen

– Etolassa ihmeteltiin, kun muoviputkea alkoi yhtäkkiä mennä kaupaksi. 1980-luvun lopulla ei Suomessa ollut vielä kunnon mailoja myynnissä. Minäkin hain Etolasta muoviputkea ja ruuvasin siihen lavan kiinni. Jotkut tunkivat varren sisälle vielä rautaputkea, jotta mailasta olisi tullut jäykempi. Tämä oli aikaa ennen kuin Jarmo Perttilä toi markkinoille Pro Stickin, muistelee Tomi Aaltonen, eräs Turun alueen lajipioneereista…

Vesa Vuorinen

Vesa ”Vekke” Vuorisen tuntevat kaikki laji-ihmiset. Ihmekös tuo, kun kaveri on ollut mukana salibandyn parissa jo yli neljännesvuosisata. Vuorisen tuomittujen salibandyotteluiden määrä yltää yli tuhannen. Samaan yltää toinenkin turkulainen tuomarilegenda Tapio ”Tappi” Mäkelä. – Mäkelällä on varmasti eniten tuomittuja otteluja. Hän aloitti samaan aikaan kuin minä ja puhaltaa yhä ahkerasti, kertoo Vuorinen…

Janne Aho

On salibandyn pioneereja ja pioneereja. Ja sitten on turkulainen Janne Aho, eräs suurimmista lajivaikuttajista – eikä pelkästään vain Aurajoen rannoilla. Nyt kerrotaan kaverista, joka on valtakunnankin mittakaavassa salibandyn alkuaikojen iso vaikuttaja. Aho on nähnyt ja kokenut aitiopaikalta lajin kehittymisen sählystä vakavasti otettavaksi salibandyksi – niin pelaajana, valmentajana, nuorten kasvattajana kuin arvostettuna tuomarinakin…

Jarno Johansson 

Joo, mutta salibandy oli siihen aikaan ihan eri laji. Harrastin kilpailumielessä muitakin lajeja ja olinhan pelannut koko ikäni eri mailapelejä. Näin vaatimattomasti toteaa Jarno Johansson erikoisesta saavutuksestaan. Hän nousi nopeasti alasarjoista salibandyn liigapelaajaksi ja ylsi jopa maajoukkueen porteille. Eletään 1990-lukua, kun salibandyn suosio lähti voimakkaaseen kasvuun…

Tapio Mäkelä

– Kyllä niitä on tuhansia, jos kaikki hallisarjan ottelutkin lasketaan yhteen. Tapio ”Tappi” Mäkelän tuomittujen salibandyotteluiden todellista lukumäärää ei tiedä kukaan, ei itse tuomarilegendakaan. Kun kokemusta on kertynyt neljältä eri vuosikymmeneltä, ei alkuaikojen otteluiden pöytäkirjoja ole jäänyt jälkipolville muisteltavaksi…

Jani Penttilä

Mister Salibandy, Jani Penttiläkään, ei suuremmin esittelyjä salibandymaailmassa kaipaa. Lajin värikkään pioneerin ovat oppineet tuntemaan monet. Hän oli jo silloin salibandyssä mukana, kun useat tämän tarinan lukijoista eivät olleet vielä syntyneetkään. Jotain perspektiiviä lajihistoriaan saa, kun muistelee, miten Penttilän oma opiskelijavetoinen joukkue AFC Campus nöyryytti aikoinaan nykyisin Turun suurinta salibandyseuraa FBC Turkua sekä tämän päivän liigajoukkuetta TPS Salibandyä…

Atte Juuti

Vettä valuvat valmentajat Ray Backman ja Atte Juuti tyytyivät mielellään kohtaloonsa. Suihkuun vaatteet päällä ahdistetut valmentajavelhot olivat toteuttaneet mustavalkoisen unelman. TPS nousi kiihkeitten karsintaotteluiden jälkeen vihdoinkin Salibandyliigaan keväällä 2007. Paljon ehti Aurajoessa vettä virratakin ja paljon tapahtua paikallisessa salibandymaailmassa ennen kuin Turku saatiin lopulta liigakartalle…

Ray Backman

– Arvostan häntä suuresti ja omasta mielestäni Ray Backman on saanut ehkä liian vähän huomiota siitä, mitä on tehnyt Loviisassa. Näin toteaa Jari Vahtera, porilaisen salibandyn pioneeri ja Backmanin kollega. Hän jos kuka tietää, mitä tarkoittaa, kun lähdetään nollasta ja edetään lopulta pitkälle. – Backman on niitä harvoja valmentajia Suomessa, jotka ovat olleet luomassa pienellä paikkakunnalla nuorten sählypoikien joukkueesta liigajoukkueen. Kaikki, jotka ovat olleet tekemisissä salibandyn kanssa tietävät, että se ei ole mikään helppo juttu…

Tomi Auremaa

Summerin soidessa runsaslukuiset mynämäkeläiset ryntäsivät pelaajien kanssa kentälle juhlimaan ikimuistoista sarjanousua. Eräs juhlijoista oli tietysti Tomi Auremaa, yksi seuran perustajista, tosin häneltä osa pelistä jäi näkemättä. Ratkaisuottelun jännitys oli ajoittain liian suuri Wirmon seuraikonille…

Mikko Reuna

Kaksi nuortamiestä istuu mietteliäänä turkulaisen yökerhon pöydässä. Valomerkkikin lähestyy. Molemmat ovat perin pettyneitä. Oma joukkue, AFC Campus, oli hävinnyt ratkaisevan liigakarsintaottelun. Unelma pelata liigatasolla on murentunut. Hyvät ystävät ja ketjukaverit, Aki Koskinen ja Mikko Reuna, tekevät yhteisen päätöksen, jolla on isot seuraukset, ei pelkästään molempien peliuralle, vaan myös edessä olevalle elämälle. Reunan kohdalla ehkä vielä suuremmat kuin Koskisen…

Aki Koskinen

Parhaat kaverukset. Turkulaiset Mikko Reuna ja Aki Koskinen. Molemmilla oli unelma. Into päästä pelaamaan Salibandyliigaan oli iso. Omassa kotikaupungissaan se ei ollut vielä 2000-luvun alkuvuosina mahdollista. Jälleen yhden pettymykseen päättyneen kauden jälkeen paikallisessa yökerhossa ilmaan heitetty absurdi idea toteutui. Kaverukset halusivat nähdä ja kokea jotain uutta. Yhteinen ennakkoluuloton ja rohkea päätös lähteä tuntemattomaan Saksaan pelaamaan on ollut molemmille jatkoelämän kannalta iso merkitys…

Turun Kauniit ja Rohkeat

Se mikä taidossa hävittiin, se välineissä voitettiin. Siinä tiivistettynä turkulaisen salibandyseura TKR:n toimintafilosofia vuosikymmeniä sitten. Kyseessä oli, jos ei ihan kulttiseura, mutta ainakin eräs Turun alueen värikkäimmistä alkuaikojen salibandyseuroista. Oman aikakauden häirikkö, joka herätti ärtymystä niissä, jotka halusivat ottaa uuden trendilajin vakavammin…

Heikki Luukkonen

Petteri Nykky ei ole lopettamassa, mutta ennemmin tai myöhemmin eletään Nykyn jälkeistä aikaa. Siinä vaiheessa salibandymaajoukkueen peräsimessä ovat uudet valmentajat. Nykyn nykyinen sopimus kattaa vielä Sveitsin ensi marraskuun MM-kisat. Kysymys kuuluu, onko sen jälkeen uuden sukupolven aika? Jos on, niin yksi nimi nousee jo nyt esiin. Esport Oilersin liigajoukkueen päävalmentaja Heikki Luukkonen (s. 1976) on eräs potentiaalinen vaihtoehto…

Paimion Ruoska

Valoa on näkyvissä. Paimion suunnalta kuuluu kummia. Vuosikymmeniä kaivattu palloiluhallihanke on viimeinkin, todella pitkän odotuksen jälkeen, nytkähtänyt eteenpäin. Tosin kyseessä on vasta kaupunginvaltuuston vahvistama suunnitteluraha, mutta sekin on jo paljon. Sopivia paikkojakin on katsottu valmiiksi uutta hallia varten. – 50 000 eurolla ei vielä saa edes suunnitelmia, mutta hanketta viedään eteenpäin. Paimion seuraparlamentti kävi juuri tutustumassa Nousiaisissa uuteen Nouste Areenaan. Uusi palloiluhalli on nyt Paimiossa poliitikkojen käsissä.

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!