Virkin kotimuseo on piristävä tuulahdus vuosikymmenien takaa

UUSIMAA / HELSINKI – Hietaniemen hautausmaa, Temppeliaukion kirkko, Sibelius-monumentti ja Virkin kotimuseo…kaikki nämä mielenkiintoiset kohteet ovat lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan. Maisemissakaan ei ole valittamista. Seurasaarenselkä pilkottaa puiden välistä.

Merikannontien Tyyne-Kerttu Virkin (1907-2000) töölöläiskoti sijaitsee 1950-luvulla rakennetun kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Vaikka käsityöneuvos Virkki ja hänen elämänsä on monelle ehkä tuntematon, on vierailu hänen kodissaan mielenkiintoinen elämys. Virkki muutti vastavalmistuneeseen taloon 1952 ja asui siinä kuolemaansa saakka. Tyyne-Kerttu Virkki Säätiön hallinnoima kotimuseo on avoinna ryhmille sopimuksen mukaan.

Samalla, kun opas kertoo rouvan Virkin monipuolisesta urasta, voi tehdä aikamatkan 1940- ja 1950 -luvuille. Tyyne-Kertun koti on tyylikkäästi sisustettu aikakauden sisustusihanteita noudattaen aina Tapio Wirkkalan valaisimia myöten.

Sodanjälkeisen jälleenrakentamisen ja kaupungistumisen myötä luotiin uutta tarkoituksenmukaista ja esteettisesti kestävää sisutusta. Yksittäiset huonekalut syrjäyttivät aiemmat raskaat kalustokokonaisuudet. Asunto on pienestä neliömäärästään huolimatta avara, omalla säännöstelyn aikaudellaan jopa ylellinen. Harvoissa kerrostaloasuinoissa on oma takka. Virkin kodin parasta antia onkin juuri sen aitous ja alkuperäisyys.

Tyyne-Kerttu Virkki muistetaan käsityötaitajana sekä käsityöperinteen vaalijana. Hän keräsi laajan kokoelman suomalaista ja kansainvälistä käsityöperinnettä. Virkki opetti, kirjoitti sekä toimi käsityöalan yrittäjänä sekä tekstiilitaitajana. Hän toimi pitkään Omin käsin -lehden päätoimittajana. Lehti esitteli Suomessa käsillä tehdyn lisäksi muidenkin kansojen saavutuksia.

VIRKIN KOTIMUSEO

Osoite: Merikannontie 3B 32, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.