Visuaalisesti toteutettu Teatterimuseo laittaa mielikuvituksen liikkeelle

UUSIMAA / HELSINKI –  Tämä ei olekaan ihan tavallinen museo! Ensin hissillä ylös Kaapelitehtaan toiseen kerrokseen. Perillä odottaa kiehtovalla tavalla toteutettu Teatterimuseo. Sen hämyinen valaistus ja taitavasti tehty lavastus laittaa mielikuvituksen liikkeelle. Lapsetkin ovat innoissaan. Perheen pienimmille Teatterimuseo saattaa olla liiankin jännittävä.

Toiminnallisuuden ja aidon tunnelman ohella Teatterimuseo haluaa kertoa suomalaisen näyttämötaiteen kehityksen aina Ida Aalbergin ajoista alkaen. Kotimaisen teatterin alkuaikojen suuri diiva muistetaan elävästä ja kiihkeästi näyttelemisestä. Hänen suosionsa toi teatterielämään glamouria. Teatterimuseoon on tallennettu Aalbergille kuuluneita tarvikkeita, kuten puku, peruukki ja maskeerauspeili.

Teatterimuseon näyttävintä antia ovat Kansallisteatterin lahjoittamat lukuisat loisteliaat esiintymisasut. Kylteistä voi lukea, kuka näyttelijä on niitä käyttänyt missäkin näytelmässä. Museossa pääsee kokeilemaan erilaisia esiintymisasuja. Täällä voi pukeutua kuningattareksi tai keskiajan ritariksi. Arkadia-teatterissa voi itsekin nousta lavalle.

Teatterimuseossa on esillä pienoismalleja, jotka havainnollistavat eri näytelmien lavastuksia. Valoefektein pienoismalleista on saatu näyttäviä. Teatteriin on kerätty lastenesityksissä käytettyä rekvisiittaa, kuten nukkeja. Innokkaimmat pääsevät kokeilemaan, miten nukketeatteriesitys toimii käytännössä. Teatterin ohella myös kotimainen tanssitaide on museossa vahvasti esillä.

Teatterimuseossa on myös laaja arkisto, vaihtuvia näyttelyitä ja runsaasti etenkin lapsille suunnattuja erilaisia tapahtumia. Katseilta piilossa museolla on hyllymetreittäin teatteri- ja tanssialan henkilöarkistoja sekä teattereiden omia arkistoja. Lisäksi museon kokoelmiin on tallennettu teattereiden käsiohjelmia, julisteita, lehtileikeitä, jotka sisältävät teatteriesitysten lehtiarvostelut vuosikymmenien ajalta.

Audiovisuaalisessa arkistossa on laaja kokoelma äänitallenteita. Valokuvakokoelmassa on iso määrä esityskuvia ja roolikuvia, teatteriväen henkilökuvia ja kuvia teatterirakennuksista.

Vuonna 1962 perustettua Teatterimuseota ylläpitää yksityinen Teatterimuseon säätiö, jonka muodostavat Helsingin kaupunki, Suomen Teatterijärjestöjen Keskusliitto ry. ja Suomen museoliitto.

Kansallisteatterin 150-vuotistaipaleen kunniaksi museossa on nyt erikoisnäyttely. Teatterimuseon ja Kansallisteatterin yhdessä tuottama näyttely on avoinna 8.1.2023 saakka.

TEATTERIMUSEO

Osoite: Tallberginkatu 1 G, 00180 Helsinki (Kaapelitehdas).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.