Tekniikan museo ei ole kiireisen kohde

UUSIMAA / HELSINKI – ESKO on suosittu miehen nimi, mutta tietotekniikkaan perehtyneet tietävät, mitä muutakin se tarkoittaa. Se on Suomen ensimmäinen tietokone vuodelta 1960. ESKO:n rakensi Teknillisen korkeakoulun Matematiikkakomitea. Historiallisen laitteen, sähköaivojen, nimeäminen oli erikoinen.

Ensin keksittiin hauska lyhenne ja vasta sen jälkeen mietittiin sille hyvä selitys. Tuloksena oli nimihirviö ESKO, Elektroninen SarjaKOmputaattori. Koneen menestys oli vaatimaton, sillä se oli jo valmistuessaan vanha. Nykyään ESKO on sijoitettu Helsingin Tekniikan museoon.

Tekniikan museon säätiön hallinnoima kohde sijaitsee hienolla paikalla Vanhassakaupungissa Vantaanjoen suulla. Aikaisemmin samalla paikalla, Kuninkaankartanonsaarella, toimi vesilaitos. Se lopetti toimintansa 1960-luvulla. Tyhjiin tiloihin päätettiin perustaa tekniikkaan keskittyvä museo. Ovet avattiin 1972.

Helsingin Tekniikan museo ei ole kiireisen kohde. Entisessä vesilaitoksen suodatinhallissa on kahteen kerrokseen sijoitettu runsaasti katsottavaa. Museolla on noin 50 000 esineen kokoelma, mutta vain osa on kerrallaan esillä. Näyttelyillä on suomalainen näkökulma. Se kertoo yhteiskunnalle merkittävistä tekniikan ja teollisuuden vaiheista ja keksinnöistä.

Pysyvien näyttelyiden teemoja ovat metsäteollisuus, metalliteollisuus, viestintä, kemia, hissitekniikka ja vedenpuhdistus. Tekniikan museo on koululaisryhmien suosiossa. Eri ikäryhmille, alakoulusta lukioon, on tehty valmiita opetuspaketteja. Opastetut kierrokset, oppimispolut ja erilaiset pelit on räätälöity koululaisryhmille.

Kosken länsirannalla sijaitsee Helsingin Energian omistama Voimalamuseo. Tekniikan museo vastaa Voimalamuseon toiminnoista. Voimalamuseo on avoinna yleisölle Tekniikan museon aukioloaikoina. Sisään pääsee Tekniikan museon pääsylipulla.

TEKNIIKAN MUSEO

Osoite: Viikintie 1, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.