Suomen kansallismuseon näyttelyt ovat käyneet läpi melkoisen uudistuksen

UUSIMAA / HELSINKI – Mannerheimintiellä Finlandia-taloa vastapäätä on monille tuttu museo. Suomen kansallismuseossa on käynyt liki jokainen pääkaupungissa vierailut koululaisryhmä. Monille varhaisimmat ja ehkä ainoat muistikuvat Suomen kansallismuseosta on omasta lapsuudestaan. Suomen tärkeimmässä museossa kannattaa vierailla myöhemminkin.

Kansallismuseo esittelee suomalaisten historiaa esihistorialliselta ajalta nykypäivään asti. Varhaisimmat esineet ovat kivikaudelta. Osastot etenevät ajallisesti esi-isiemme aikakaudelta kohti nykyisyyttä. Vaihtoehtoisesti aikamatkan voi tehdä myös päinvastoin tutustumalla ensin lähimenneisyyteen.

Kansallismuseossakaan mikään ei ole pysyvää. Perusnäyttelyitäkin uudistetaan tasaisin välein. Museon sisääntuloaulan kattoon maalatut Akseli Gallen-Kallelan Kalevala-aiheiset freskot pysyvät sentään entisillään. Sammon taonta, Sammon puolustus, Ilmarinen kyntää kyisen pellon ja Iso hauki pohjautuvat freskoihin, jotka taiteilija ikuisti Suomen paviljonkiin Pariisin maailmanäyttelyssä yli 100 vuotta sitten. Freskoja pääsee katsomaan ilman pääsymaksua.

Ensimmäiset suunnitelmat museorakennusta varten tehtiin 1880-luvun lopulla. Piirustukset laati arkkitehti Sebastian Gripenberg. Hanke viivästyi, kun sopivaa tonttia ei löytynyt. Kun päätettiin nykyisestä tontista, aika oli ajanut Gripenberg suunnitelmien ohi. Piti laatia uudet.

Kansallismuseomme suunnitteli arkkitehtikolmikko Herman Gesellius, Armas Lindgren ja Eliel Saarinen. Kansallisromanttinen ulkonäkö muistuttaa keskiaikaista kirkkoa ja linnaan. Sisätilat ovat pääosin jugendia. Museo avattiin yleisölle 1916 juuri ennen Suomen itsenäistymistä. Sen nimeksi tuli virallisesti Suomen kansallismuseo.

Kansallismuseon kolmanteen kerrokseen sijoitettu toiminnallinen tila, Vintti, on lasten suosiossa. Vintissä tutustutaan kokeilemalla ja elämysten kautta maamme historiaan ja kulttuuriin. Tila sopii yli 7-vuotiaille. Nuoremmat voivat puuhailla vanhempien seurassa.

Kansallismuseon perusnäyttelyt uudistetaan täysin vuosien 2016–2021 välillä. Ensimmäisenä uudistettiin esihistoriaa käsittelevä näyttely. Itsenäisyyden aikaa käsittelevä Suomen tarina näyttely avautui vuonna 2017. Eri asia on, kuinka hyvin nykyiset näyttelyt miellyttävät heitä, jotka ovat vierailleet kansallismuseossa jo aikaisempina vuosina.

SUOMEN KANSALLISMUSEO

Osoite: Mannerheimintie 34, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.