Seurasaaressa on rakennuksia eri puolilta Suomea

UUSIMAA / HELSINKI – Helsingin länsipuolella sijaitsevassa Seurasaaressa on läsnä Suomen historia. Yli 100 vuotta sitten perustetun ulkoilmamuseon alueelle on tuotu rakennuksia eri puolilta Suomea. Vanhin, Karunan puinen kirkko, on 1600-luvulta.

Seurasaaressa saa hyvän käsityksen Suomen maakuntien tyypillisistä entisaikojen rakennuksista ja eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien ihmisten tavoista asua ja tehdä töitä. Pohjoisimmat talot on siirretty Lapista, eteläisimmät Uudeltamaalta.

Seurasaaren ulkoilmamuseo on avoinna kesäkuukausina toukokuun puolestavälistä alkaen. Ruuhkaisinta on koululaisten luokkaretkien aikaan lukukauden lopussa. Koululaiset vierailevat myös syyskuussa koulujen jo alettua. Paikka on ulkomaalaistenkin matkailijoiden suosiossa. Parhaan käsityksen vanhanajan elämästä saa, kun osallistuu opastetuille kierroksille. Kesällä voi katsella myös käsityö- ja kansanmusiikkinäytöksiä.

Ulkomuseon toiminta sai alkunsa, kun Niemelän torppa Konginkankaalta ja Antin umpipihatalo Säkylästä siirrettiin Seurasaareen 1900-luvun alussa. Sen jälkeen siirrettiin muun muassa Kahiluodon kartano Taivassalosta ja Iisalmen pappila. Yhteensä rakennuksia eri maakunnista on jo liki sata.

Seurasaaren ulkoilmamuseon perustaja ja ensimmäinen intendentti tohtori Axel Olai Heikel on haudattu Karunan kirkon pihamaalle. Alkuaan yksityinen museo siirtyi valtion hallintaan 1913. Toiminnasta vastaa Museovirasto.

Vain osa saaresta on varattu ulkoilmamuseolle. Seurasaari on helsinkiläisten suosittu vapaanajankohde. Tänne tullaan piknik-retkelle, ottamamaan aurinkoa. Saarella on myös kaksi uimarantaa. Kesän kohokohta on Seurasaarisäätiön järjestämä Seurasaaren juhannus kokkoineen. Suosittuun Seurasaareen kannattaa tulla julkisilla kulkuvälineillä, sillä parkkipaikkoja on vähän.

SEURASAARI

Osoite: Seurasaari, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.